Lehtikuva/Markku Ulander

Hallituksen sisäisen luottamuksen rakoilu saattaa tuoda lisää sote-kapinallisia.

Hallituksen sisäiset jännitteet nousivat pintaan ulkoministeri Timo Soinin (sin.) luottamuksesta käännetyn äänestyksen yhteydessä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sekä sinisten ministeri Terho Sampo kohdistivat kaiken huomion hallituksen luottamukseen, vaikka kyse oli naisten ja tyttöjen ihmisoikeuksista ja lisääntymisterveydestä.

Kansalaisten näkökulmasta viime perjantain äänestys oli hyvin sotkuinen.

Epävarmuus soten valmistumisesta tällä eduskuntakaudella vahvistuu.

Keskustan, kokoomuksen ja sinisten kansanedustajat perustelivat vihreän napin painamista sillä, että Suomen ulkopoliittinen linja ei ole muuttunut, vaikka Soini on käyttäytynyt ulkopoliittisen linjan vastaisesti.

Soini suhtautunut ylimielisesti

Sipilä vakuutteli Radio Suomen pääministerin haastattelutunnilla eilen, että Suomi toimii tyttöjen ja naisten lisääntymisterveyden puolesta. Sipilän mukaan Suomen linja on käyty Soinin kanssa läpi eikä kehityspolitiikan linja ei muutu.

ILMOITUS

Soini luvannut ottaa saamansa oikeuskanslerin moitteet vakavasti, sanoo Sipilä. Soinin osallistuminen abortinvastaiseen mielenosoitukseen ei ollut sopivaa myöskään oikeuskanslerin mukaan.

Eduskunnassa käydyssä luottamusäänestyskeskustelussa Soini oli ylimielinen.

Hän piti kiinni kannastaan sananvapauteen vedoten, että hänellä on oikeus esiintyä, kuten esiintyi. Hän osallistui viime keväänä Ottawassa abortinvastaiseen kynttilämielenosoitukseen.

Sipilän mukaan tästä käytiin keskustelu Soinin kanssa. Pääministeriä ei tunnu haittaavan, että Soini tämänkin – Sipilän ilmoittaman keskustelun – jälkeen iloitsi Argentiinan abortinvastaisesta kannasta.

Hallitus kävi taas kerran kriisin partaalla

Vielä sunnuntain pääministerin haastattelutunnilla Sipilä oli hyvin hermostunut kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kalle Jokisen tiedotteesta, jossa pääministeriä syytettiin vähättelystä.

Kokoomuksessa ilmeisesti tulkittiin Sipilän antamien lausuntojen koskevan koko hallitusta eikä vain keskustan kansanedustajia.

Tuolloin Sipilä lausui, ettei kenelläkään pitäisi olla vaikeuksia äänestää luottamuksen puolesta. Lausunnoista päätellen etenkin kokoomuksen äänestämättä jättäneet naiskansanedustajat tuohtuivat Sipilän lausunnoista.

Jokinen liennytti viikonvaihteessa lähettämässään tviitissä jo tilannetta. Sipilän tuohtumus oli kuultu, mutta pääministerin mukaan keskustan ja kokoomuksen eduskuntaryhmät käyvät vielä asiasta keskustelun.

Keskusta, kokoomus ja siniset suoristanevat rivinsä – ainakin toistaiseksi

Hallituspuolueet eivät halua ennenaikaisia eduskuntavaaleja: Kokoomus saattaisi hävitä SDP:lle, keskustan kannatus romahtaisi ja siniset katoaisi eduskunnasta.

Jännitteet eivät kuitenkaan katoa mihinkään. Hallituksen sisäistä menoa on jo verrattu pääministeri Alexander Stubbin (kok.) vetämän hallituksen viime hetkiin. Hallituksessa jäljellä olevat puolueet äänestelivät eduskunnassa omia esityksiään vastaan vuoden 2015 eduskuntavaalien alla.

Soini-kärhämän tiimellyksessä nousi esiin myös alle 20 työntekijää työllistävien yritysten irtisanomissuojan heikennys. Keskustan kansanedustaja Markku Pakkanen koplasi yhteen Soini-äänestyksen ja pienten yritysten irtisanomissuojan heikennyksen.

Pakkasen viestintä meni ojasta allikkoon. Hän teki äänestyksestä valtakysymyksen korostamalla, että äänestys ei ollut omantunnonkysymys.

Hallitus on jo ajanut irtisanomissuojan heikennysesityksellään työmarkkinoilla täysin juntturaan. Teollisuusliitto ja Pro aloittivat viime viikolla ylityökiellon, ja hoitoalat yhtyvät siihen tällä viikolla.

Sote elossa vain ohuen langan varassa kokoomuksessa

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta (sote) käsitellään eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Sipilä ei suostunut kommentoimaan mitenkään sote-käsittelyä.

Pääministeri totesi sen olevan eduskunnan käsissä. Sipilä ei enää edes yrittänyt vakuuttaa asiaa kysyneille toimittajille, että sote saadaan maaliin.

Epävarmuus soten valmistumisesta tällä eduskuntakaudella vahvistuu koko ajan. Eikä Soini-episodi vahvistanut hallitusrintamaa.

Päinvastoin. Kolme kokoomuksen kansanedustajaa äänesti Soinin luottamusta vastaan.

Hallituksen esittämässä muodossa sotea ovat vastustaneet kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki ja Susanna Koski.

Mikään ei takaa, etteikö kokoomuksesta löydy muitakin sote-kapinallisia. Tarvitaan vain pari kolme kansanedustajaa, ja sote kaatuu, mikäli se pääsee edes eduskunnan suureen saliin äänestykseen.

Ja taustalla soten kaatamista ajaa Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.).

Keskustan tyytymättömyys kasvaa

Osaa keskustan naiskansanedustajista sieppasi pahasti kokoomuksen naiskansanedustajien äänestämättä jättäminen Soinin aborttikannasta. Tasa-arvoasioista vastaava perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) paheksui vastuun pakoilusta tuoreeltaan.

Keskustassa katsottiin kokoomuksen vetävän välistä. Sipilä sanoi, että keskusta ajettiin arvoissaan nurkkaan, johon se ei kuulu.

Eduskuntaryhmät voivat puhua asiat ”selviksi”, mutta epäluulo ja luottamuksen puute kasvavat.

Nähtäväksi jää, mitkä kaikki asiat joutuvat vielä syksyn ja ensi kevään kuluessa soten ja irtisanomissuojaesityksen tavoin juntturaan. Suuri joukko keskustan kansanedustajia tippuu nykyisillä kannatusluvuilla eduskunnasta.