Jarno Mela

– Kampanja on mahtava juttu, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson iloitsee kansalaisjärjestön ja ammattiliiton tänään käynnistämästä kampanjasta.

Vasemmistoliitto tukee yli 70 yrityksen, kansalaisjärjestön ja ammattiliiton tänään käynnistämää #Ykkösketjuun-kampanjaa, jonka tavoitteena on saada suomalaiset puolueet sitoutumaan yritysvastuulain säätämiseen.

Lailla velvoitettaisiin suomalaiset yritykset selvittämään toimintansa ihmisoikeusvaikutukset ja puuttumaan mahdollisiin epäkohtiin.

– Vasemmistoliitto on pitkään vaatinut yritysvastuulain säätämistä Suomeen. Sikäli olemme jo kampanjan nimen mukaisesti ykkösketjussa. Toivottavasti nyt muutkin puolueet heräävät asian tärkeyteen. Meille on itsestään selvää, että yritysvastuulain tulee sisältyä seuraavan hallituksen ohjelmaan.

Kansainväliseen liiketoimintaan liittyy myös haitallisia ihmisoikeusvaikutuksia.

Vapaaehtoisuuteen perustuvat vastuunormit eivät riitä

Kansainväliseen liiketoimintaan liittyy myös haitallisia ihmisoikeusvaikutuksia. Suomalaisyrityksenkin maailmanlaajuisista tuotanto- ja arvoketjuista on paljastunut työelämän perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien loukkauksia.

ILMOITUS

– Tämä osoittaa, etteivät vapaaehtoisuuteen perustuvat vastuunormit riitä, vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Hanna Sarkkinen sanoo.

Sarkkisen mukaan monet suomalaisyritykset toimivat vastuullisemmin kuin mitä nykylainsäädäntö edellyttää ja näkevät paljon vaivaa globaalien arvoketjujensa ihmisoikeusvaikutusten kartoittamiseksi ja ongelmien korjaamiseksi.

– Tämän niin sanotun huolellisuusvelvoitteen täyttämättä jättämisestä pitää tulla sellaiset sanktiot, että yritysten on tosiaan viisainta toimia yritysvastuulain mukaisesti.