EU-lainsäädäntö ja siihen vaikuttaminen koetaan usein turhauttavaksi – aivan oikeutetusti. Asiat ovat monimutkaisia ja päätöksenteko hidasta. Aina silloin tällöin jokin asia kuitenkin ottaa loikan eteenpäin.

Kesäaikadirektiivistä luopumisesta näyttää tulevan tämän parlamenttikauden konkreettisin edistysaskel, joka kyllä itsellänikin tuntuu helpottavalta sydänalassa.

Vielä alkukaudesta ja viime vuonnakin näytti siltä, että meidän suomalaismeppien puheenvuoroja kesäaikajärjestelyjen muuttamisesta kuunneltiin kyllä kohteliaasti, mutta sitten asia hautautuisi selvityksiin ja kuulemisiin.

Toisin kävi. Tämän syksyn ensimmäisessä täysistunnossa Euroopan komission puheenjohtaja esitti, että kesäaikaa säätelevästä direktiivistä luovutaan jo ensi keväänä.

Ehdotuksen mukaan kaksi kertaa vuodessa tapahtuvasta kellonajan siirrosta luovutaan kaikkialla EU:ssa. Jäsenmaat päättävät itse, haluavatko ne noudattaa pysyvästi kesä- vai talviaikaa. Aikavyöhykkeensä EU-maat voivat edelleenkin valita itse.

ILMOITUS

Kyllä minulle kesäaikakin käy, kunhan kellojen rassaaminen loppuu.

Liukasliikkeisyyttä selittää komission julkinen kuuleminen, jossa kantansa kesäaikaan kertoi ennätykselliset 4,6 miljoonaa eurooppalaista. Alustavien tulosten mukaan 84 prosenttia vastanneista luopuisi kellojen kääntelystä kahdesti vuodessa.

Suomalaiset osallistuivat erityisen innokkaasti – onhan asia ollut meille niin tärkeä, että eduskunnassakin on käsitelty sitä koskevaa kansalaisaloitetta.

Euroopan parlamentti hyväksyi kesäajasta luopumista suosittelevan kannanoton jo aiemmin tänä vuonna, joten uskoisin direktiivistä luopumisen sujuvan sutjakkaasti. Toki kyse on myös ensi vuoden vaaleista: kesäaikadirektiivistä on tullut jonkinlainen symboli sille, kuunnellaanko kansalaisia EU:ssa vai ei.

Keskustelu kesä- ja talviajasta siirtyy nyt EU-elimistä jäsenmaihin. Suomen virallinen kanta muodostetaan valtioneuvostossa ja eduskunnassa, ja sitä ennakoiden liikenne- ja viestintäministeriö käynnistää myös kansalaiskeskustelun Otakantaa.fi-foorumilla.

Itse olen ehdottanut, että talviaika säädettäisiin pysyväksi, ja samalla Suomi voisi siirtyä Keski-Euroopan aikavyöhykkeeseen. Kaamosoireet helpottaisivat, kun talviaamut valkenisivat tuntia aiemmin. Mutta kyllä minulle kesäaikakin käy, kunhan kellojen rassaaminen loppuu.


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 20 €/2 kk. Sähköinen digilehti alkaen 4,90 €/ kk.