Lehtikuva/Jussi Nukari

Puhemies Paula Risikon toiminta torstaina herätti ihmetystä opposition riveissä.

Eduskunnan kyselyntunnilla koettiin torstaina ihmeellinen näytös, kun puhemies Paula Risikko (kok.) päätti vasemmistoliiton kysymyksen alkuunsa. Paavo Arhinmäki (vas.) kysyi valtiovarainministeri Petteri Orpolta (kok.) hallituksen kaavailemista osakesäästötileistä.

Arhinmäki muistutti kysymyksessään, että osakesäästötilien on arvioitu rapauttavan veropohjaa.

– Tämä on ennen muuta varakkaille jälleen yksi veroetu lisää. Tämä jatkaa sitä hallituksen pitkää linjaa, jossa hyödyt annetaan varakkaimmille, pienituloiset maksavat viulut. Voiko tämä olla, ministeri Orpo, oikein? Arhinmäki kysyi.

Orpo puolusteli osakesäästötilejä, jotka hänen mukaansa edistävät niin kutsuttua kansankapitalismia.

Tämän jälkeen puhemies Risikko päätti kysymyksen käsittelyn, ja kyselytunnilla siirryttiin seuraavaan aiheeseen. Arhinmäelle ei siis edes annettu jatkokysymystä, joka lähtökohtaisesti annetaan aina.

ILMOITUS

– Puhemies ei perustellut millään tavalla, miksi lisäkysymystä ei annettu, vaikka lisäkysymyksen antaminen on nyrkkisääntö kyselytunnilla, Arhinmäki kirjoittaa Facebookissa.

Tilanteen voi katsoa vasemmistoliiton Twitter-päivityksestä.

Hämmennystä aiemminkin

Arhinmäki muistuttaa kirjoituksessaan myös, että puhemies on aiemminkin päättänyt vasemmistoliiton kysymyksiä nopeasti. Kesäkuussa Arhinmäki sai sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan (sin.) pasmat sekaisin, jolloin Risikko päätti yhden lisäkysymyksen jälkeen siirtyä muihin aiheisiin.

– Puhemiehen roolissa pitää tarkkaan huolehtia tasapuolisuutta ja sitä, että puolueet saavat nostaa esille tärkeänä pitämiään kysymyksiä. Kyselytunnilla tämä olisi erityisen tärkeää, Arhinmäki muistuttaa.

Puhemies Risikon toiminta herätti jo aiemmin torstaina hämmennystä, kun eduskunta keskusteli ulkoministeriön osuudesta hallituksen budjettiesityksessä. Vasemmistoliitto sai vain yhden kysymyksen noin tunnin kestäneen keskustelun aikana, minkä lisäksi Risikko lopetti keskustelun muutamaa minuuttia liian aikaisin.

Oppositio esitti keskustelun aikana ulkoministeri Timo Soinille (sin.) epäluottamusta. Eduskunnassa on tarkat säännöt, joiden mukaan epäluottamusta ei voi esittää niin sanotussa debatissa. Esitys ja sen kannattaminen pitää tehdä virallisemmassa puheenvuorossa.

Kun sosiaalidemokraattien Maarit Feldt-Ranta oli esittänyt epäluottamusta, siirsi Risikko keskustelun takaisin debattiin ja antoi puheenvuoroja vain Soinia tukeneille kansanedustajille.

Epäluottamusesitykselle tarvitun kannatuspuheenvuoron piti lopulta vihreiden Satu Hassi puolenpäivän aikaan. Silloin oli käyty tunti keskustelua aivan muusta aiheesta.