Lehtikuva/Martti Kainulainen

Hallitus on tehnyt arvovaltakysymyksen pienten yritysten työntekijöiden irtisanomissuojan heikentämisestä. Ammattiyhdistysliikkeen kova vastustus ja asiantuntijoiden hyötyjen kyseenalaistaminen osoittavat hallituksen jälleen kerran tehneen esityksensä hutiloiden. Seuraukset on jätetty arvioimatta.

Tällä kertaa SAK:n ja STTK:n rintamassa esitystä vastustamassa on myös Akava, jossa ei aina ymmärretä duunareiden tarpeita. Teollisuusliitto, Ammattiliitto Pro sekä Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ovat aloittaneet jo ylityökiellon työpaikoillaan.

Ensi viikolla myös Tehyn, SuPerin ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n työpaikoille tulee ylityökieltoja.

Ylitöillä paikataan hoitoalalla liian vähäistä henkilökuntaa ja teollisuudessa työvoimapulaa. Ylityökiellon seuraukset tuntuvatkin väistämättä.

Hallitus on vahvasti Suomen Yrittäjien asialla. Yrittäjien järjestöstä on tullut toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen johdolla työmarkkinahäirikkö.

ILMOITUS

Paikallisesta sopimisesta jäi sopimatta, sillä järjestölle ei kelvannut hallituksen esitys, jonka ay-liike olisi hyväksynyt. Tällä viikolla yrittäjät vaativat hallitukselta löysempiä ehtoja kuin hallitus on esittänyt irtisanomisille.

Yrittäjien mukaan ei tarvita painavaa syytä irtisanomisen perusteeksi. Järjestö väittää irtisanomisen helpottumisen lisäävän työllisyyttä. Asia nähdään ay-liikkeessä päinvastoin. Pyöröovi käy, kun työntekijöitä sanotaan irti ja uusia rekrytoidaan, mutta työpaikkoja ei synny lisää.

Hallituksen ja yrittäjien väite työllisyyden lisäämisestä ei saa tukea myöskään asiantuntijoilta. Myös Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) toimitusjohtaja Jyri Häkämies veti tukeaan pois hallituksen esitykseltä.

Hallituksen ja ay-liikkeen yhteenottoa kärjistävät myös lähestyvät eduskuntavaalit. Hallitus ajaakin periaatteellisesti suurta ja ideologista heikennystä työelämän pelisääntöihin ennen kuin hallitusovet sulkeutuvat.

Ay-liikkeellä on työntekijöiden etujen ajamisen ohella myös halu sulkea ovet porvarihallitukselta seuraavien eduskuntavaalien jälkeen. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ovat jo vaatineet seuraavalta hallitukselta työelämän pelisääntöjen uudistamista, käytännössä heikennyksiä.

Hallituksen vaihtoon onkin painavat syyt.

sirpa.puhakka@kansanuutiset.fi


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 20 €/2 kk. Sähköinen digilehti alkaen 4,90 €/ kk.