Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Alivaltiosihteeri Päivi Nerg kehottaa päättäjiä hyväksymään nyt sote-uudistuksen ja tekemään muutoksia parin kolmen vuoden päästä.

Tuoreessa Sosiaalivakuutus-lehdessä sote-valmistelun ykkösvirkamies Päivi Nerg kehottaa päättäjiä nielemään hallituksen sote-esityksen puutteineen. Hänestä kaikkia epävarmuuksia ei voi poistaa parhaimmallakaan valmistelulla.

Nergin mukaan uudistus ei kirjoituspöydällä ja maakuntien testaamana tule valmiiksi. Nergin mallissa sote-kokeilun kohteena olisi koko kansa.

– Reformin voi tehdä niin, että luodaan pohja, jota parin kolmen vuoden päästä tarvittaessa korjataan, sanoo Nerg haastattelussa.

Anna Kontula: Nyt ollaan luomassa järjestelmää, joka tulee kasvattamaan kustannuksia.

Nerg on kohauttanut aikaisemminkin ilmoittamalla, että maakuntien määrää voidaan vähentää myöhemmin hallituksen nyt esittämästä 18:sta maakunnasta. Hän onkin varma, että eduskuntavaalien jälkeinen hallitus haluaa tehdä muutoksia.

– Uusi hallitus haluaa varmasti tehdä lakeihin pientä hienosäätöä. Toivoisin, että se tehtäisiin katsomalla ongelmia, ja muuttamalla lakeja vasta sitten.

ILMOITUS

Viime viikon Ylen Ykkösaamussa tällä hetkellä mielipidemittauksissa ykkösenä pääministerin tuolissa kiinni oleva SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ilmoitti puolueen kaatavan soten valinnanvapauden, jos puolue on hallituksessa.

Uhkana monisairaiden sysääminen maakuntien vastuulle

Taloustieteilijä Otto Toivanen ilmaisee samassa haastattelussa huolensa sote-uudistuksen seurauksista. Hänen mukaansa sote-uudistuksen valinnanvapauden seurauksia hallituksen esittämässä muodossa ei ole tarpeeksi analysoitu.

– Vain analyysin avulla voidaan arvioida, onko suunnitellulla järjestelmällä mahdollisuuksia toimia. Minua huolettaa, ettei kukaan vaikuta ymmärtävän analyysin merkitystä, sanoo Toivanen.

Hän haluaisi luopua valinnanvapaus-termistä. Hän jättäisi palvelujen kilpailuttamisen maakunnille, jotka voisivat ostaa terveyspalvelut yhtenä pakettina firmalta. Hänen huolensa on se, että yksityiset sote-keskukset siirtävät paljon hoitoa tarvitsevat potilaat maakuntien liikelaitoksille.

– Jos yrityksen algoritmit ovat kohdallaan, vartin vastaanottoajan kuluttua ruudulla lukee, onko potilas tuottava vai sellainen, josta kannattaa hankkiutua eroon, kuvailee Toivanen.

Hän epäilee myös, että osaavatko ja jaksavatko kansalaiset kilpailuttaa terveyspalvelujaan. Tavallisen ihmisen taidot arvioida ja vertailla eri hoitopaikkojen välillä ovat rajalliset.

Sotea halvempi ratkaisu säätää hoitoon pääsystä

Kansanedustaja Anna Kontula (vas.) pitää sote-uudistusta halvempana ratkaisuna säätää hoitoon pääsystä.

– Huomattavasti sote-uudistusta halvempaa olisi säätää laissa, että lääkäriin on päästävä viikossa, ja osoittaa tavoitteen toteuttamiseen 300 miljoonaa euroa. Summa on kymmenesosa siitä, joka kuluu pelkästään sote-uudistuksen muutosvaiheeseen, sanoo Kontula Sosiaalivakuutus-lehdessä.

Hänestä yritykset saavat tuottaa vapaasi hyvinvointipalveluita, kunhan ihmiset käyttävät niitä omilla rahoillaan.

– En näe syytä, että kansalaisten verorahoja päästettäisiin ulkomaille, kun muukin on mahdollista.

Kontula arvioikin sote-uudistusta todeten:

– Nyt ollaan luomassa järjestelmää, joka tulee kasvattamaan kustannuksia.

Kustannusten korotuksen seurauksena asiakasmaksuja nostetaan tai palveluja leikataan.