Yle Kuvapalvelu/Cinema Mondo

Aiemmin viime vuonna esitetty ruotsalaisfilmi Luokkajuhla (Återträffen, 2013) on tärkeän aiheensa puolesta uusintansa ansainnut. Elokuva sai Guldbaggen (vastaa meidän Jussia) vuoden parhaana kotimaisena ja noteerattiin myös Dagens Nyheterin kulttuuripalkinnolla.

Kuvataiteilijana tunnettu ohjaaja-käsikirjoittaja-pääosanesittäjä Anna Odell paneutuu elokuvalla koulukiusaamiseen oman kiusatun tiensä kokeneen näkökulmasta.

Luokkajuhlalla on näppärä ja aiheen kannalta oivallinen rakenne. Ensimmäinen puolisko (”Puhe”) käsittelee kuvitellun lyhytfilmin muodossa luokkajuhlaa, johon päähenkilö Anna ei ole saanut kutsua. Tähän palataan toisella puoliskolla (”Kohtaamiset”), kun tekijä haluaa keskustella filmistä entisten luokkatovereidensa kanssa. Faktan ja fiktion suhde on intensiivinen.

Elokuvan perusteella Annan tapauksessa juttu on ollut kiusaajien kannalta todella häpeällinen: miten teini-ikäiset nuoret voivat alentua moiseen, kiusaamaan hennon oloista tyttöä? Vastausta voi katsojana lähinnä vain arvailla, mutta Annan erilaiseksi kokeminen (”outo lintu”) pilkahtaa esiin erään muistelijan kommentissa. Niin pienestäkö se on kiinni?

Sitten puolustaudutaan, että ”tuolloin olimme vielä lapsia”. Odell valottaa tätäkin puolta ja tuo kehiin hiljaiset hyväksyjät kuitenkaan sen enempää näitä syyllistämättä – asia on monisyinen. Jälkimmäinen puolisko antaa aiheelle sen ansaitsemaa vakavuutta ja syvyyttä.

ILMOITUS

Odell hahmottaa todistusvoimaisesti sen, miten kiusaaminen on kuin jatkuvaa toisen itsetunnon raiskausta. Tässä mielessä se on äärimmäisen piinaava henkinen kidutuskeino.

Luokkajuhla. Teema Fem keskiviikkona 19.9. klo 23.21. Areena.


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 20 €/2 kk. Sähköinen digilehti alkaen 4,90 €/ kk.