Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Eduskunnassa aloitettiin tiistaina ensi vuoden budjetin käsittely.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski tuohtui eduskunnassa, kun siellä aloitettiin ensi vuoden budjetin käsittely. Syynä oli kokoomuksen Arto Satosen puheenvuoro, jossa tämä lainasi viime vuoden toukokuussa kuollutta vasemmistoliiton entistä kansanedustajaa Outi Ojalaa.

Satonen puolusteli puheenvuorossaan hallituksen talouspolitiikkaa ja lainasi Ojalan aikoinaan käyttämää ”vahva valtiontalous on köyhän paras ystävä” -sanontaa. Satosen kommentti sai useamman vasemmistoliiton kansanedustajan pyytämään vastauspuheenvuoroa.

Myllykoski oli pyytänyt puheenvuoroa jo ennen Satosen kommenttia. Myllykoski sanoi heti aluksi, että päätti muuttaa aihetta.

”Outi Ojala ei olisi koskaan hyväksynyt tällaista leikkauspolitiikkaa”

– Outi Ojala ei olisi koskaan hyväksynyt tällaista leikkauspolitiikkaa, tuohtunut Myllykoski latasi.

Vanhat asetelmat

Iltapäivällä käyty keskustelu toisti jo aiemmin toistettuja kantoja. Hallitus kehui tekojaan ja muistutti yli sadastatuhannesta syntyneestä työpaikasta. Oppositiosta muistutettiin, että hallituksen politiikka on kasvattanut eriarvoisuutta.

ILMOITUS

SDP:n Eero Heinäluoma sanoi, että valtiovarainministeriön selvityksen mukaan väestön pienituloisimman kolmasosan käytettävissä olevat tulot tulevat laskemaan. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) puolustautui sanomalla, että muutokset ovat hyvin pieniä.

– Te siis myönnätte että kolmasosalla tulot pienenevät. Pienituloisille pienet rahat ovat suuria. Tämä tarkoittaa, että teidän linjanne lisää tuloeroja, Heinäluoma vastasi.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson huomautti, että hallitus kikkailee, kun se yrittää todistaa, ettei sen politiikka olisi kasvattanut tuloeroja.

– Kikka on se, että keskitytään vain yhteen tehtyyn veroratkaisuun, ei kaikkiin hallituskaudella tehtyihin veroratkaisuihin.

Valtiovarainministeri Orpo kehui työllisyyden olevan paras keino eriarvoisuuden vähentämiseksi.

– Työllisyyden parantuminen ei lämmitä pitkäaikaistyötöntä tai pienituloista eläkeläistä, Andersson kuittasi.

Lue lisää: Andersson hallituksen talouspolitiikasta: Vastoin kaikkia taloustieteen perusoppeja – kolmen vuoden leikkauspolitiikan tulos ei mairittele