Lehtikuva/Mikko Stig

Tällä hetkellä pääministerin paikassa vahvimmin kiinni olevat SDP ja kokoomus kiihdyttävät keskinäistä sanailua.

Hallituksen ja suurimman oppositiopuolueen SDP:n keskinäisessä nokittelussa alkaa yhä selvemmin näkyä SDP:n mielipidemittausten johtoasema. Viikonvaihteessa väännettiin siitä, onko SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne pehmentänyt sote-kantojaan.

Ylen Ykkösaamussa olleen Rinteen mukaan osa sote-valmistelusta sopii myös sosiaalidemokraateille. Puolue ei ole perumassa koko sote-uudistusta, vaan päinvastoin puolue kiittelee maakunnissa tehtyä työtä.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo ilmoitti Rinteen pehmentäneen kantojaan. Syynä muutokseen Orpo pitää sitä, että puolueiden puheenjohtajia oli lobattu hallituksen sote-mallista.

Rinteen mukaan osa sote-valmistelusta sopii myös sosiaalidemokraateille.

Orpo arveli Rinteen löytäneen hyvääkin hallituksen sote-mallista.

Demarit pyörittelevät kantojaan

Sote-soppaa kiehutti hallituksessa myös Rinteen Ilta-Sanomissa viime viikolla ollut lausuma, jossa hän loi mielikuvaa demareista sote-uudistuksen sillanrakentajana. Tämä taas oli Orpolle liikaa: hän arvosteli demareiden kampittaneen sote-uudistusta koko hallituskauden.

ILMOITUS

Ylen Ykkösaamussa nousivat esiin syytökset sote-valmistelun hidastamisesta sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, jonka puheenjohtaja on Krista Kiuru (sd.). Demarit ovat kiistäneet hidastelun eikä tälle hallituksen väitteelle ole tullut tukea muistakaan oppositiopuolueista.

SDP:n ja kokoomuksen keskinäisessä nokittelussa ei ole mitään uutta. Demarit ovat ilmoittaneet kaatavansa soten valinnanvapauden hallituksen esittämässä muodossa, mikäli puolue on hallituksessa.

Hankala yhteistyö perussuomalaisten kanssa

Rinne selitteli puolueen aiempaa kantaa tämän vuoden alusta voimassa olleeseen aktiivimalliin, jonka SDP on ilmoittanut kaatavansa. Rinteen mukaan puolue aikoo poistaa aktiivimallin leikkurin nykyisessä muodossa, ei kaataa koko aktiivimallia.

Varautuminen hallitusneuvotteluihin näkyy Rinteen kannanotossa perussuomalaisiin. Toimittaja Jari Korkki joutui kysymään kahteen kertaan SDP:n kantaa hallitusyhteistyöstä perussuomalaisten kanssa.

Ensimmäisen kerran kysyttäessä Rinne vyörytti katsojille puolueen työryhmätyöskentelyn ja asioihin valmistautumisprosessit. Myöskään toisen kerran kysyttäessä ei tullut selkeää vastausta.

Rinteen mukaan hallitusyhteistyö ”tuntuu vähän vaikealta”. Hän perusteli SDP:n nihkeyttä puolueiden erilaisella arvopohjalla. Kokoomus ja keskusta eivät halunneet puheenjohtaja Jussi Halla-ahon johtamaa perussuomalaisia hallitukseen Timo Soinin jätettyä puolueen.

Perussuomalaiset on kivi kaikkien kolmen suurimman puolueen kengässä, sillä puolueissa pelätään osan kannattajista valuvan perussuomalaisiin tiukkojen maahanmuuttolinjausten perässä.