Lehtikuva/Jussi Nukari

Vasemmistoliiton ja SDP:n kannattajat vastustavat vahvimmin hallituksen aietta heikentää pienten yritysten irtisanomissuojaa.

Hallituksen esitys heikentää alle 20 työntekijän yritysten irtisanomissuojaa jakaa mielipiteitä.

Helsingin Sanomien tänään julkaiseman kyselyn mukaan jakolinjat kulkevat osin oppositio- ja hallituspuolueiden kannattajien välillä. Hyvätuloiset kannattavat pienituloisia vahvemmin hallituksen esitystä.

Vasemmistoliiton kannattajilta heikennysesitys ei saa mitään ymmärtämystä. Puolueen kannattajista 66 prosenttia vastustaa vahvasti heikennystä.

Perinteisesti demarit ja vasemmistoliitto ovat ajaneet työntekijöiden etuja, mikä näkyy kyselyn tuloksissa.

Demareiden kannattajista vastustajia on jonkin verran vähemmän eli 58 prosenttia. Tämän lisäksi suuri joukko on jossain määrin hallituksen esitystä vastaan.

Suhtautuminen irtisanomissuojan heikennykseen jakaa vasemmisto–oikeisto -puolueita. Perinteisesti demarit ja vasemmistoliitto ovat ajaneet työntekijöiden etuja, mikä näkyy kyselyn tuloksissa.

ILMOITUS

Irtisanomissuojan heikennys saa myös ymmärtämystä

SDP:n ja perussuomalaisten kannattajilta hallituksen irtisanomissuoja heikennysesitys saa jonkin verran ymmärtämystä, vaikka heikennystä vastaan on suurempi joukko.

Demareista viidennes ja perussuomalaisista 26 prosenttia kannattaa ainakin jossain määrin hallituksen esitystä.

Osa itseään työväenpuolueena markkinoivan perussuomalaisten kannattajakunnasta on kuitenkin valmis heikentämään työntekijöiden työsuhdeturvaa.

Perussuomalaiset on tukenut valtaosaa hallituksen työttömien ja työntekijöiden oikeuksiin kohdistamista heikennyksistä ollessaan hallituksessa.

Nyt puolue on kääntänyt kelkkaansa oppositiossa jossain määrin. Työelämäkysymykset ovat olleet perussuomalaisille varsin marginaalissa sen keskittyessä maahanmuuttoon.

Kyselyyn vastanneista irtisanomissuojan heikennyksiä vastustaa suurempi joukko kuin kannattaa.

Hallitus teki linjauksen irtisanomissuojan heikennyksestä viime keväänä kehysriihen yhteydessä. Se on joutunut vetämään pois jo nuoria työntekijöitä koskevan työsuhteiden määräaikaistamisen helpotuksen.

Vasemmiston ja demarien kannattajilta tukea ay-liikkeen toimille

Kantar TNS:n ennen syyskuun puoliväliä tekemässä kyselyssä kysyttiin myös, miten oikeutettuna vastaajat pitävät ”SAK:n reaktiota aloittaa järjestölliset toimenpiteet, jos hallitus ei luovu irtisanomislain valmistelusta”.

Hyväksyntä ay-liikkeen vastatoimille on laajaa, vaikka HS:n kysymys rajoittui vain SAK-laisten liittojen toimiin. Myös STTK-laiset ja akavalaiset liitot ovat arvostelleet hallituksen esitystä.

Vasemmistoliitto ja SDP ovat omassa sarjassaan, sillä vasemmiston kannattajista 61 prosenttia pitää täysin oikeutettuna ay-liikkeen vastatoimia ja SDP:n kannattajistakin yli puolet eli 54 prosenttia. Ay-liikkeen toimien vastustus vasemmistopuolueissa onkin vähäisintä.

Oppositiossa olevan vihreiden kannattajista huomattavasti pienempi osa eli vain viidennes pitää ay-liikkeen vastatoimia oikeutettuna.

Hallituspuolueiden kannattajilta ei ymmärrystä työntekijöille

Keskustan kannattajista yli puolet ja kokoomuksen kannattajista 45 prosenttia ei pidä ay-liikkeen toimenpiteitä lainkaan oikeutettuna. Perussuomalaisista viidennes ei hyväksy lainkaan ay-liikkeen vastatoimia.

SAK-lainen Teollisuusliitto ja STTK-lainen Ammattiliitto Pro ovat aloittaneet tänään ylityökiellon toistaiseksi. Myös Auto- ja kuljetusalan AKT on julistanut useille aloille ylityökiellon syyskuun loppuun saakka. Tänään Tehy ja SuPer ovat ilmoittaneet ylityö- ja vuorotyökiellosta.