Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Omistajapolitiikalla on tuettava kasvua ja työllisyyttä, sanoo Teollisuusliiton Kemian sektorin johtaja Toni Laiho.

Laihon mielestä esimerkiksi Nesteen myynnistä saatujen tulojen siirtäminen kohdentumattomasti suoraan valtiovarainministeriölle oli virhe.

– Suomen tulevaisuuden näkökulmasta valtion omaisuuden myyminen ja rahojen käyttäminen kulutukseen on epäviisasta toimintaa. Oikeampi menettely olisi pitää omistukset ja käyttää niistä saatavia osinkotuloja uusien yhtiöiden luomiseen ja rahoittamiseen tulevaisuuden toimialoille, Laiho korosti Teollisuusliiton biotalousseminaarissa Helsingissä.

Vake synnyttämään uutta yritystoimintaa

Eduskuntavaalien jälkeen muodostettava hallitus on hänen mukaansa paljon vartijana erityisesti talouden kasvun ja työllisyyden mahdollistamisessa. Nykyinen hallitus loi omistajapolitiikan toteuttamista varten aivan uuden, budjettitalouden ulkopuolella olevan työkalun, Valtion kehitysyhtiö Vaken.

– Nesteen myyntirahojen piti mennä kehitysyhtiöön, jotta Vake voisi synnyttää ja kehittää uutta yritystoimintaa, lisätä investointeja, perustaa uusia yrityksiä ja vahvistaa yritysten pääomarakenteita. Nämä ovat kovasti kannatettavia periaatteita. Jokin tässä nyt kuitenkin mättää, kun myyntitulot kyllä hankittiin Nesteestä, mutta mikään muu ei sitten olekaan liikahtanut, Laiho harmitteli.

Hänen mukaansa näyttääkin nyt siltä, että Nesteen ja muidenkin valtion omistamien yhtiöiden osakkeita liikutellaan nyt vain myyntitarkoituksessa. Tämä ei voi olla oikea suunta eikä seuraavan hallituksen linjavalinta, Laiho korosti.