Lehtikuva/Isaac Lawrence

Kokonaisia syöksyhampaita myynnissä enemmän kuin vuosi sitten.

Laitonta villieläinkauppaa globaalisti valvovan Trafficin selvityksen mukaan norsunluuta kaupataan netissä avoimesti. Kauppa kukoistaa erityisesti Japanissa, missä kaupankäynti norsunluulla on edelleen laillista.

Japanin Yahoon verkkokauppa on suurin yksittäinen nettikauppa, joka sallii avoimen norsunluun myynnin. Vain kymmenisen prosenttia sen sivuilla myytävästä norsunluusta on todistettavasti laillisin keinoin hankittua eli esimerkiksi valmistettu ennen vuotta 1947.

Muut suuret verkkokaupat Japanissa kielsivät viime vuonna vapaaehtoisesti norsunluukaupan sivuillaan.

Afrikassa tapetaan keskimäärin yksi norsu joka 25. minuutti.

Trafficin mukaan Yahoon verkkokaupassa oli myynnissä neljä viikkoa kestäneen tarkastelujakson aikana 4 414 norsunluuesinettä ja 35 kokonaista norsun syöksyhammasta.

Salametsästys jatkuu niin kauan kun kauppa käy

Norsunluukauppa on suurin syy norsujen salametsästykselle Afrikassa.

ILMOITUS

– Afrikassa tapetaan keskimäärin yksi norsu joka 25. minuutti, kertoo WWF:n suojeluasiantuntija Tanja Pirinen.

– Viime viikolla Botswanassa löydettiin 87 norsua, jotka oli tapettu syöksyhampaiden takia. Norsunluukauppa on yksinkertaisesti saatava loppumaan Aasiassa, jotta salametsästys loppuu Afrikassa, ja teemme kaikkemme tämän eteen, Pirinen vakuuttaa.

Norsunluutuotteita myydään etenkin Aasiassa, pääasiassa Kiinassa, joka tosin kielsi norsunluukaupan kokonaan vuoden 2018 alusta. Laillista se on edelleen Japanin lisäksi esimerkiksi Vietnamissa, Myanmarissa ja Kambodžassa.

Trafficin selvityksen mukaan Japanin Yahoossa myynnissä olleiden norsunluutuotteiden yhteenlaskettu arvo oli yhteensä lähes 300 000 euroa.

– Selvityksen mukaan yksittäisten norsunluutuotteiden määrä verkkokaupassa oli vähentynyt viime vuodesta. Huolestuttavaa on kuitenkin, että myynnissä oli niin paljon kokonaisia norsun syöksyhampaita, jopa enemmän kuin edellisvuonna, Pirinen sanoo.