Lehtikuva/Mohammed Huwais

Hallitus pyörsi puheensa ja asekauppa käy entiseen malliin.

Espanjan ulkoministeri Josep Borrel ilmoitti eilen, ettei maan hallitus perukaan laserohjattujen pommien vientiä Saudi-Arabiaan, kuten oli aiemmin luvannut. Asekaupan perumisen perumisesta kertoo muiden muassa uutistoimisto Reuters.

Espanja ilmoitti keskeyttävänsä kaupan sen jälkeen, kun Saudi-Arabian Dahyanin torille 9. elokuuta tekemässä pommi-iskussa kuoli siviilejä, heidän joukossaan 40 koraanikoulun kesäleirille matkalla ollutta lasta.

Borrel puolustaa perumista sillä, että päätös pommien myynnistä on tehty jo 2015 ja sen teki edellinen hallitus. Borrelin mukaan ”useat ministerit” ja asevientilupia myöntävä komissio ovat tutkineet sopimusta, eivätkä ole löytäneet syytä keskeyttää kauppaa.

Siitä, etteivätkö jatkossakin siviilit joutuisi pommien uhriksi, ei varmuutta ole.

Borrelin mukaan laserpommit ovat erittäin tarkkoja ja osuvat kohteeseensa metrin tarkkuudella. Siitä, etteivätkö jatkossakin siviilit joutuisi pommien uhriksi, ei varmuutta ole. Vielä viime kuussa puolustusministeri vakuutti, ettei sosialistihallitus myy aseita, jos niitä käytetään siviilejä vastaan.

Suuri syy perumiseen on todennäköisesti valtion omistaman laivanrakentaja Navantian heinäkuussa tekemä, lähes kahden miljardin sota-aluskauppa Saudi-Arabian kanssa ja pelko sen peruuntumisesta.