Lehtikuva/Jussi Nukari

Koripallon MM-karsinta jatkui Susijengin voitolla, mutta selvä johto suli lopussa liki olemattomiin. Sasu Salin pelasti voiton 27 pisteellään.

Suomen korismiesten MM-karsintatie on mennyt kuoppaisesti, ja alkulohko läpäistiin nipin napin viimeisen Islanti-voiton (91–77) turvin. Ensimmäisessä jatkopelissä Susijengin eteen marssi arvaamaton vastus, pieni ja tulinen Bosnia-Hertsegovina. Eilinen ottelu veti Espoon Metro Areenan lehterit täyteen eli 6 305 katsojaa, ja illan päätteeksi taululla komeili lopputulos 85–81 (43–34) kotijoukkueen voitoksi.

Mutta hermopeliksi se taas kerran meni.

Suomi joutui tuleen ilman NBA:n Chicago Bullsiin sidottua Lauri Markkasta, sitä vastoin bosnialaisten NBA-nimet Jusuf Nurkic (213 cm, Portland Trailblazers) ja Dzanan Musa (206 cm, Brooklyn Nets) olivat saaneet seuroiltaan luvan juosta parketille. Harjoituspeleissä Susijengin nuorisosiivestä mm. Mikael Jantunen, Ville Tahvanainen ja Topias Palmi olivat näyttäneet, että ketään ei etukäteen liikoja kunnioiteta. Vakioryhmästä takamies Jamar ”Jammu” Wilson oli loukkaantuneena poissa, mutta Espanjassa pelaavat Petteri Koponen ja Sasu Salin olivat mukana.

Alku sujui Suomen lievällä hallinnalla, Koposen 5 pisteen vapauttamana. Bosnia otti virheitä solkenaan, mutta meni pian 7–5-johtoon. Salin kuittasi kolmosella, ja veti 5 minuutin jälkeen kotijoukkueelle 10–7-keulan. Alex Murphyn kolmonen, ja 13–9. Topias Palmin kolmonenkin huudatti kansaa: 18–14.

Ensimmäisen kympin jälkeen Susijengi oli repäissyt 22–14-eron, kunkkuna Koponen 7 pisteellään. Bosnia oli alussa erikoistunut lähinnä pallonmenetyksiin (9).

ILMOITUS

Toinen vartti käynnistyi Salinin kolmosella. Bosnia otti aikalisän, kun 1:15 oli erää menty ja Sudet johti 11 pistettä. Antti Kanervo täräytti niin ikään kolmosen: 28–14, ja toisen: 31–14! Mainiolta näytti.

Mutta erän puolivälissä Bosniakin sai otetta, kavensi 31–20:een, ja päävalmentaja Henrik Dettman veti kotijoukkueen aikalisälle. Erää mentiin vieraiden yhä kaventaessa (31–24), kunnes Alex Murphyn 4 pistettä taas rauhoitti tilannetta. Suomelle vihellettiin tosin paljon virheitä, mm. puolustukselle tärkeät Tuukka Kotti ja Alexander Madsen saivat pikapikaa 3 virhettä molemmat.

Sasu Salin liekehti kakkoserän lopulla, säkitti tarkasti keräten ennen puoliaikaa 12 pointsia. Taukovihellyksen soidessa Susijengi johti 43–34.

Pistekärki Salinin perässä oli Murphy 9 pisteellään. Bosnialaisten ykkönen oli järkälemäinen Jusuf Nurkic 8 pisteellä. Levypalloissa bosnialaiset johtivat 16–12-suhteella.

Toinen puolisko alkoi tasaisesti. Kahden minuutin jälkeen (48–36) Bosnia vetäytyi tuumaustauolle. Sasu Salin jatkoi hurmoksessa – lyhyessä hetkessä 13 pistettä lisää! – mikä hullaannutti myös hallin yleisön. Vierastiimi otti jälleen hengähdystauon, nyt tappiotilanteessa 59–43.

Viimeiselle neljännekselle juostiin Suomen selvässä 70–49-johdossa. Heti kärkeen Koponen naulasi kaksi pistettä. Kohta Shawn Huff kasvatti eron jo 75–51:een. Ja 75–55:ssä Suomi meni aikalisälle. Madsen sai virhetilin täyteen erän puolivälissä.

Suomen peli alkoi jäätyä. Bosnia hiipi lähemmäs (14 pisteen ero), kunnes Dettman pyysi aikalisän. Pelaamatta oli vielä 4:44. Ero kapeni 11:een, sitten 9 pisteeseen, mutta Palmin nosto vapautti hieman: 81–70.

Kaksi minuuttia ennen loppua Suomi johtikin enää 4 pistettä. Kaikki oli yhtäkkiä levällään.

Kun minuutti oli pelaamatta, ero oli 5 pistettä Suomen eduksi. Koposen lay up tuli oikeaan aikaan: 85–78. Bosnia otti aikalisän, ja 47 sekuntia oli jäljellä. Bosnia kavensi eron neljään, mutta Suomi sai sisäänheiton kun 18 sekuntia oli pelaamatta.

Kello pelasti lopulta Suomen, ja voitto jäi kotiin täpärin lukemin 85–81.

Suomalaisista pelin ratkaisi Salin 27 pisteellään, mikä on hänen maaotteluennätyksensä – samoin kuin hänen 18 pistettä kolmosilla. Pelinjohtaja Koponen säesti hyvin 14 ja Murphy 13 pisteellään. Vastustajan tehokkaimpia olivat Jusuf Nurkic (20 pistettä), Dzanan Musa (15) ja Elmedin Kikanovic (14).

Levypallot vei Bosnia (33–27), mutta pallonriistoissa Suomi oli ylivoimaisesti parempi (21–13). Se ratkaisi ottelun voittajan.

Suomen MM-tie pysyi voiton myötä raollaan, mutta Bosnia-Hertsegovinalta väylä nyt umpeutui.

Tällaisiin loppupelin uinahduksiin ei Susijengillä ole seuraavissa peleissään lainkaan varaa. Jo sunnuntaina on vastassa teräksinen Ranska kotonaan, ja marraskuun 30. päivänä tulee Venäjä Suomen kiusaksi Espoon parketille.