Lehtikuva/Filippo Monteforte

Italiassa moni pelkää fasismin olevan nousussa.

Italian poliisi pysäytti näyttelijä Ottavia Piccolon Venetsian filmifestivaaleilla tämän käyttämän kolmivärisen kaulahuivin vuoksi.

Piccolo oli matkalla kohti festivaalialuetta, kun turvatarkastuksia tehnyt poliisi pysäytti hänet ja kysyi, minne hän kuvitteli olevansa matkalla kyseinen huivi kaulassaan. Piccolon kaulaansa kietoma Italian lipun tavoin puna-valko-vihreä huivi liitetään yleisesti antifasistiseen Associazione Nazionale Partigiani d’Italiaan eli Anpiin.

Piccolo kuittasi tapahtuneen johtuvan poliisin tietämättömyydestä ja typeryydestä, poliisin mukaan Piccolo pysäytettiin, koska ryhmä mielenosoittajia oli yrittänyt laittomasti poliisiketjun ohi.

Sisäministeri Matteo Salvinin kovaotteinen siirtolaispolitiikka on lisännyt huolta fasismin noususta.

Poliisin toiminta herätti runsaasti huomiota, sillä Italiassa monet pelkäävät fasismin uutta nousua. Sisäministeri Matteo Salvinin kovaotteinen siirtolaispolitiikka on lisännyt huolta entisestään.

Oppositiopuolue keskustavasemmistolainen Partito Democratico on pyytänyt oikeistopuolue Legaa edustavaa Salvinia kertomaan, pitääkö Mussolinin vastustajien vuonna 1945 vuonna perustaman Anpin ja sen jäsenten olla huolissaan tulevaisuudestaan.

Vasemmistolaista Sinistra Italiana -puoluetta johtava Nicola Fratoianni sanoo Piccolon tavoin uskovansa välikohtauksen johtuvan poliisin hitaasta järjenjuoksusta, mutta olevansa valmis tarvittaessa kysymään Salvinilta poliisin käyttäytymisestä.

Piccolo kertoi The Guardian lehden mukaan, että hän oli aiemmin samana päivänä osallistunut pieneen mielenosoitukseen, jossa mukana oli myös Anpin jäseniä ja muita vasemmistolaisia.