Lehtikuva/Andrew Caballero-Reynolds

Jos kansainvälinen rikostuomioistuin käynnistää tutkinnan amerikkalaisten teoista Afganistanissa, sen syyttäjät ja tuomarit voivat joutua syytteeseen Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltain presidentin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja John Bolton uhkasi maanantaina kansainvälistä rikostuomioistuinta (ICC) pakotteilla, mikäli se ryhtyy virallisesti tutkimaan yhdysvaltalaisten tekoja Afganistanissa.

ICC:n pääsyyttäjä Fatou Bensouda sanoi viime vuonna, että on riittäviä perusteita tutkia yhdysvaltalaisten syyllistymistä sotarikoksiin ja muihin ihmisoikeusrikoksiin Afganistanissa.

Boltonin mukaan sanktiot tarkoittaisivat sitä, että ICC:n syyttäjiä ja tuomareita ei päästettäisi enää Yhdysvaltoihin, heidän siellä olevat rahavaransa jäädytettäisiin ja heidät asetettaisiin syytteeseen Yhdysvaltain oikeusistuimissa.

Pääsyyttäjä Bensouda on astunut isoille varpaille.

Uhkaus koskee myös Yhdysvaltain liittolaisten syyttämistä. Samassa puheessaan Bolton ilmoitti, että PLO:n toimisto Yhdysvalloissa suljetaan, koska PLO haluaa ICC:n tutkivan israelilaisten toimia.

Raskaimmat rikokset

ICC perustettiin Rooman sopimuksella 2002. Siinä käsitellään yksilöiden tekoja, toisin kuin jo vuonna 1945 perustetussa kansainvälisessä tuomioistuimessa (ICJ), joka ratkaisee valtioiden välisiä kiistoja. Kummankin päämaja on Hollannin Haagissa.

ILMOITUS

ICC:n peruskirjan on allekirjoittanut ja ratifioinut 123 maata. Yhdysvallat allekirjoitti, mutta ei ole ratifioinut.

George W.Bushin hallituksen perustelu oli juuri se, ettei pidä olla mahdollista asettaa yhdysvaltalaisia syytteeseen. Kongressi hyväksyi lisäksi lain, joka oikeuttaa vapauttamaan kaikin mahdollisin keinoin amerikkalaiset, jos ICC heitä vangitsee.

Muita ratifioimattomia ovat muun muassa Venäjä, Ukraina ja Israel. Näiden lisäksi Kiina, Intia, Turkki ja 7 muuta maata eivät ole edes allekirjoittaneet.

ICC voi tutkia myös sopimuksen ulkopuolella olevien maiden kansalaisten tekoja, jos ne tapahtuvat jossain allekirjoittaneessa maassa.

Afrikan maat ovat arvostelleet ICC:tä siitä, että vain afrikkalaisia näytti joutuvan tutkintaan. Vuodesta 2012 pääsyyttäjänä toiminut gambialainen Fatou Bensouda on kuitenkin uskaltanut astua isommillekin varpaille.

Max Koot Studio/CC-BY-SA-3.0

Puutteineenkin ICC:tä on pidetty edistysaskeleena raskaimmista ihmisoikeusrikoksista epäiltyjen saamiseksi vastuuseen. ICC:ssä voidaan syyttää sotarikoksista, kansanmurhasta ja rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Kuolinisku ICC:lle?

Bolton ei puheessaan mitenkään peitellyt, että Yhdysvallat haluaa antaa kuoliniskun koko ICC:lle, jos amerikkalaisia aletaan tutkia. Tämä voi sopia monille, esimerkiksi venäläisten toimista Ukrainassa on meneillään alustava tutkinta. EU:ssa sen sijaan pidetään ICC:tä tärkeänä.

Boltonin uhkaus on jatkoa Donald Trumpin hallituksen yksipuolisille toimille kuten irtautumiselle Pariisin ilmastosopimuksesta, YK:n ihmisoikeusneuvostosta, Iranin ydinsopimuksesta ja kauppasotien virittelylle.

Boltonin uhkaus on myös jatkoa pitkälle poliittiselle perinteelle, jossa Yhdysvallat katsoo olevansa muita koskevien sääntöjen yläpuolella. Tätä ajattelua kuvataan ilmaisulla amerikkalainen ekseptionalismi.

Paradoksaalisesti Yhdysvallat on ratifioimattomuudestaan huolimatta tähän saakka kannustanut ICC:tä tutkintoihin, jos kohteena ovat olleet Yhdysvalloille epämieluista henkilöt.