Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Teollisuusliiton työntekijöiden ja Ammattiliitto Pron teollisuudessa työskentelevien toimihenkilöiden ylityökielto alkaa ensi maanantaina.

Teollisuusliitto ja Pro vastustavat hallituksen aikomusta heikentää alle 20 henkeä työllistävien yritysten työntekijöiden irtisanomissuojaa pysäyttämällä ylityöt. Ylitöitä ei tehdä maanantaista lähtien.

Teollisuusliiton johtoryhmä päätti asiasta liiton hallituksen aiemmin tekemän päätöksen mukaisesti. Liitto lupasi harkita painostustoimista luopumista vielä uudelleen, jos hallitus luopuu esityksestään uudeksi irtisanomislaiksi ja sitoutuu siihen, ettei se tuo enää uusia työelämää kurjistavia esityksiä eduskunnalle.

Hallitus vaarantaa työmarkkinoiden vakauden

Teollisuusliiton julistaman toistaiseksi voimassa olevan ylityökiellon piirissä ovat lähes kaikki liiton sopimusaloilla työskentelevät työntekijät.

Ylityökieltoa luonnehditaan Teollisuusliitossa hallitukselle osoitettujen painostustoimien ensimmäiseksi osaksi.

– Hallituksen aie heikentää irtisanomissuojaa alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä on erittäin epäoikeudenmukainen ja epätasa-arvoa lisäävä hanke. Se lisää mielivaltaa työpaikoilla eikä lainmuutoksella olisi asiantuntijoiden mukaan edes esityksellä tavoiteltavia myönteisiä työllisyysvaikutuksiakaan, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto muistuttaa.

– On todella valitettavaa, että hallitus vaarantaa työmarkkinoiden vakauden miellyttääkseen muutamaa kuumakalle-yrittäjää. Sen hintana joudumme nyt valitettavasti turvautumaan keinoihin, jotka iskevät myös rehellisiin, työväkeään arvostaviin työnantajiin.

ILMOITUS

”Emme vaadi kohtuuttomia”

Pron mukaan toteutuessaan lakiesitys vaikuttaisi noin 30 000 prolaisen työehtoihin.

– Prolle tässä on kyse jäsenten edunvalvonnasta, ei politiikasta. Me emme vaadi kohtuuttomuuksia, haluamme ainoastaan, että lainsäädäntöä kehitetään oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti niin, että myös lainsäädännön uudistusten vaikutukset työntekijöihin huomioidaan, kertoo Pron puheenjohtaja Jorma Malinen.

Toteutuessaan hallituksen lakiesitys vaikuttaisi noin 30 000 prolaisen työehtoihin.

– Prolle tässä on kyse jäsenten edunvalvonnasta, ei politiikasta. Me emme vaadi kohtuuttomuuksia, haluamme ainoastaan, että lainsäädäntöä kehitetään oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti niin, että myös lainsäädännön uudistusten vaikutukset työntekijöihin huomioidaan.