Lehtikuva/-

Maahanmuuttovirasto jatkaa väliaikaisesti tekemänsä keskeytyksen jälkeen päätösten tekemistä afganistanilaisille turvapaikanhakijoille.

Migrin mukaan UNHCR:n tuoreissa suuntaviivoissa ei esitetä sellaista johtopäätöstä, että turvallisuustilanne kaikkialla Afganistanissa olisi niin vaikea, että kaikki maahan palaavat olisivat vaarassa joutua aseellisen väkivallan kohteeksi.

Migri pitäytyykin aikaisemmassa kannassaan, vaikka sitä on arvosteltu. Migrin mukaan maahanmuuttoviraston aikaisempi linjaus on vastannut hyvin pitkälti UNHCR:n tuoreita suuntaviivoja. Nyt päätöksentekoa jatketaan.

Muutoksia on tulossa siihen, miten sisäisen paon mahdollisuutta Kabuliin arvioidaan. Turvapaikanhakijan arvioidaan voivan asettua asumaan muualle kotimaassaan, jos häntä uhkaa kotialueellaan vaino tai vakava haitta.

Migri pitäytyy aikaisemmassa kannassaan, vaikka sitä on arvosteltu.

Migrin mukaan arvio maan turvallisuustilanteesta on piirikuntakohtainen, ja se perustuu EU-direktiiveihin, kansalliseen lainsäädäntöön sekä velvoittavaan oikeuskäytäntöön.

Lapsiperheiltä ei edellytetä sisäistä pakoa Kabuliin

ILMOITUS

Ylelle antamassaan haastattelussa Migrin ylijohtaja Jaana Vuorio selittää, että uusi linjaus ei muuta Kabulista kotoisin olevien lapsiperheiden arviota.

Maahanmuuttovirasto katsoo, että Kabulin yleiset olosuhteet sisäisen paon kannalta ovat heikentyneet eikä lapsiperheiden enää edellytetä pakenevan maan sisäisesti Kabuliin.

Sisäisen paon mahdollisuutta voidaan tapauskohtaisesti Migrin mukaan arvioida terveiden, naimattomien miesten sekä työikäisten, terveiden ja lapsettomien avioparien kohdalla, joilla on turvaverkko Kabulissa.

Tällä hetkellä kenenkään ei edellytetä palaavan äärimmäisen väkivallan alueille: Helmandin maakunta, Uruzganin piirikunnat Tirin Kot, Dehrawud ja Chora, Nangarharin maakunnan eteläiset piirikunnat Achin, Kot, Nazyan, Chaparhar, Bati Kot, Pachir wa Agam, Khogiani ja Deh Bala/Haska Mina ja Kandaharin maakunnassa piirikunnat Ghorak, Khakriz, Maiwand, Nish ja Shah Wali Kot.