Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Vasemmistopuoluetta edellisissä vaaleissa äänestäneistä 67 prosenttia äänesti sitä edelleen.

Peräti 41 prosenttia ruotsalaisista äänesti nyt eri puoluetta kuin edellisissä vaaleissa. Tämä on selvästi eniten sinä aikana kun Ruotsin yleisradio SVT on tehnyt Valu-ovensuukyselyjä.

Eniten lähti kannattajia kokoomukselta. Politiikan tutkija Anders Sundell sanoo SVT:n nettisivulla, että puolue menetti kahteen suuntaan. Ensin lähtijöitä oli ruotsidemokraatteihin. Sitten puolue tiukensi maahanmuuttolinjaansa, ja alkoi virta keskustaan – ilman että ruotsidemokraateista tuli äänestäjiä takaisin.

Uskollisimmat äänestäjät oli ruotsidemokraateilla. Puolueen nykyisistä äänestäjistä 54 prosenttia äänesti puoluetta myös edellisissä vaaleissa.

Eniten lähti kannattajia kokoomukselta.

Loput siirtyivät Valu-tutkimuksen mukaan seuraavasti: demareista 19 %, kokoomuksesta 18 %, kristillisdemokraateista 3 %, keskustasta ja liberaaleista 2 % kummastakin sekä vasemmistopuolueesta ja ympäristöpuolueesta 1 % molemmista.

Vasemmistopuolueelle eniten demareista

Vasemmistopuolueen nykyisistä äänestäjistä 45 % äänesti sitä myös vuonna 2014. Loput tulivat seuraavasti: demareista 23 %, ympäristöpuolueesta 12 %, kokoomuksesta 2 %, ruotsidemokraateista, keskustasta ja liberaaleista 1 % kustakin, kristillisdemokraateista alle prosentti.

Vasemmistopuoluetta edellisissä vaaleissa äänestäneistä 67 % äänesti sitä edelleen. Puolueesta siirryttiin poispäin seuraavasti: demareihin 20 %, ympäristöpuolueeseen 4 %, ruotsidemokraatteihin 3 % ja muihin 1–2 prosenttia kuhunkin.

Kaikkien puolueiden siirtymät löytyvät tästä grafiikasta SVT:n sivuilla.