Ocean Cleanup

Ocean cleanup -järjestön puomi hinataan avomerelle, jossa sen toivotaan toimivan kuin muoviansa.

Tyynestämerestä yritetään kerätä muovia yli 600 metrin mittaisen puomin avulla.

Puomin on kustantanut Ocean Cleanup -järjestö, jonka tavoitteena on kerätä sen avulla ensimmäisenä käyttövuonna noin 68 000 kiloa muoviroskaa.

Viidessä vuodessa järjestö aikoo rakentaa kymmeniä puomeja, joiden avulla se toivoo pystyvänsä keräämään puolet Tyyntämerta saastuttavasta muovipyörteestä.

Puomin muodostamaan ansaan jäänyt muovi on tarkoitus kuljettaa maihin, lajitella ja kierrättää.

Muovipyörre Kalifornian ja Havaijin välillä koostuu suunnattomasta määrästä meren hiomaa sälää, josta muoviroskan osuudeksi arvioidaan 87 000 tonnia.

Pari viikkoa kestävänä testausaikana arvioidaan puomin toimivuus käytännössä. Mikäli kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, se hinataan yli kahden tuhannen kilometrin päähän avomerelle.

ILMOITUS

Merellä puomi irrotetaan hinausaluksesta ja merivirtojen oletetaan taivuttavan sen U-kirjaimen muotoon. Sen jälkeen vapaasti kelluva puomi ajelehtii tuulten ja aaltojen vietävänä ja Ocean Cleanupin mukaan kerää mukaansa muoviroskaa. Puomin muodostamaan ansaan jäänyt muovi on tarkoitus kuljettaa maihin, lajitella ja kierrättää.

Puomin reunus ulottuu runsaan kolmen metrin syvyyteen ja sen avulla on tarkoitus kerätä pieniä muovihippuja. Järjestön mukaan puomista ja helmoista ei ole vaaraa merielämälle, sillä kasvit, eläimet ja pieneliöt voivat kulkea rakenteiden alta.

Onnistuminen vielä epävarmaa

Hankkeen onnistuminen on vielä epävarmaa, sillä järjestelmä on luotu simulaatioiden perusteella.

– Huolta herättää se, voiko muovia siirtää siirtämättä merielämää samalla, sanoo Ocean Conservancyn johtava tutkija George Leonard The New York Timesissa.

– Kalastusteollisuuden kokemuksista tiedämme, että minkä tahansa rakenteen sijoittaminen avoimelle valtamerelle alkaa kerätä kaloja.

Leonardin mukaan puomin houkuttelemat pikkukalat voivat houkutella isompia, jolloin tuloksena voi olla kokonainen ekologinen yhdyskunta. On myös epävarmaa, jääkö muovi loukkuun valtameressä, jossa olosuhteet merituulineen ja suolaisine vesineen ovat vaikeita ja arvaamattomia.

– Mielestäni suurin haaste ei liity pitkän vaan lyhyen tähtäimen tavoitteisiin. Voiko se [puomi] ylipäätään poistaa muovia, Leonard sanoo.

Toimivakaan puomi ei ratkaise koko ongelmaa

Ocean Cleanupin perustaja Boyan Slat, 24, on hollantilainen keksijä ja yrittäjä. Hän itsekin myöntää olevansa huolissaan puomin kyvystä kerätä muovia ja siitä, riittäkö simulaatioista saatu tieto varmistamaan sen toiminnan tositilanteessa.

Ocean Cleanup -järjestö perustettiin vuonna 2013. Perustamisensa jälkeen se on saanut lahjoituksina noin 30 miljoonaa euroa. Rahaa on mennyt Slatin mukaan puomin lisäksi tutkimustoimintaan.

Slatin hanketta arvostelleet ovat kysyneet, onko puomi järkevin ja taloudellisin tapa poistaa muovia merestä.

– Olen täysin samaa mieltä siitä, että kyseessä ei ole täydellinen ratkaisu muovisaasteeseen, Slat myöntää. Hän kuitenkin lisää, että muovin syytäminen meriin on toki lopettava, mutta siellä jo oleva muoviroska ei sekään katoa omia aikojaan.

– Se on siivottava jossain vaiheessa ja itse asiassa sanoisin, että mitä pikemmin sen parempi.