Yle Kuvapalvelu

Ohjaaja-käsikirjoittaja Inderjit Kaur Khalsa (ent. Mervi Rannikko) on työstänyt tunnin mittaiseen dokumenttiin Sota vai rauha (War/Peace, 2017) kiinnostavan luvun vasemmistoradikaalia, amerikkalaista poliittista historiaa. Nykyhetken ja menneisyyden kautta haetaan vastausta kysymykseen: mitkä ovat mielekkäät raamit globaalin aikamme kansalaisaktivismille?

Dokumentin keskiössä on 1960–1970-lukujen vaihteen kohuttu The Weather Underground- ryhmä. Sen silloiset johtohahmot, nykyinen aviopari Bill Ayers ja Bernardine Dohrn sekä heidän entinen aktivistitoverinsa Cathy Wilkerson, kertaavat tekemisiään ja suhteuttavat kokemaansa nykypäivän maailmanmenoon.

Nuoremman polven toimittaja-kirjailija Bryan Burrough ja historian professori Jeremy Varon laajentavat näkökulmaa. Tunnetuin haastateltu on filosofi ja kielitieteilijä Noam Chomsky.

Noam Chomsky ja dokumentin näkyvimmän hahmon Bill Ayersin pohdiskelut ovat fiksuja ja illuusiottomia.

Hänen ja dokumentin näkyvimmän hahmon Bill Ayersin pohdiskelut ovat fiksuja ja illuusiottomia. Kumpikin painottaa vastarinnan tärkeyttä epäoikeudenmukaisuuksien keskellä. Heidän näkemystensä pohjalta asian voisi tiivistää näin: vaikka yksi mielenosoitus ei näytä johtavan mihinkään, on kansalaisaktivismin ylläpitäminen tärkeää.

Ayers tarttuu sanaan radikaali ja muistuttaa, miten se on pohjimmiltaan asioiden syiden erittelyä, kokonaiskuvan hahmottamista ja ennen kaikkea juurille menemistä: radix (-icis) on latinaa ja tarkoittaa juurta.

ILMOITUS

Tältä pohjalta Ayersilla on monta huomionarvoista kommenttia. Etenkin käsitykset kapitalismin säälimättömästä logiikasta (kuten hän asian ilmaisee) ja infrastruktuurin kehittämisestä työpaikkojen luomisessa ovat täyttä asiaa myös suomalaisesta näkökulmasta tarkasteltuna.

Dokumenttiprojekti: Sota vai rauha. TV1 maanantaina 10.9. klo 21.30, sunnuntaina 16.9. klo 23.25. Areena.


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 20 €/2 kk. Sähköinen digilehti alkaen 4,90 €/ kk.