Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Vaalitulos saattaa vielä muuttua, koska tilanne on äärimmäisen tasainen.

Ruotsin perinteisten blokkien ero sunnuntain vaalituloksissa on vain yksi paikka vasemmiston (sosiaalidemokraatit, vasemmistopuolue ja ympäristöpuolue) hyväksi. Vasemmiston paikkaluku on 144 ja porvariallianssin (maltillinen kokoomus, keskusta, kristillisdemokraatit ja liberaalit) 143.

Äärioikeiston ruotsidemokraatteja (62 paikkaa) ei lasketa kumpaankaan blokkiin.

Vaalitulos saattaa vielä muuttua, kun keskiviikkona saadaan laskentaan mukaan ulkomailla annetut äänet ja myöhässä vaalipaikoille saapuneet ennakkoäänet, kertoo Ruotsin yleisradioyhtiö SVT nettisivuillaan.

Pääblokkien voimasuhteet ovat nyt 144–143.

Kaikkiaan keskiviikkona on tulossa pitkälti yli 100 000 ääntä. Kun blokkien välinen ero on alle puoli prosenttiyksikköä, voi vaalitulos hyvinkin vielä muuttua.

Kaksissa edellisissä vaaleissa on sunnuntain ja keskiviikon välillä kummassakin vaihtunut yhden paikan haltija valtiopäivien kaikkiaan 349 paikasta.

ILMOITUS

Ulkomailla asuvia äänioikeutettuja ruotsalaisia on 149 000. Heidän äänestysaktiivisuutensa on ollut runsaan 30 prosentin luokkaa, joten ulkomaan ääniä odotetaan 50 000–60 000.

Loput keskiviikkona laskettavista äänistä on sellaisia ennakkoääniä, jotka eivät ehtineet ajoissa äänestyspaikoille laskentaan.

Viime vaaleissa (2014) keskiviikon laskentaan tuli yhteensä 192 000 ääntä. Sekä kokoomuksen että ympäristöpuolueen kannatus nousi niiden ansiosta 0,1 prosenttiyksikköä ja demarien putosi 0,2 prosenttiyksikköä. Trendi oli sama myös vuoden 2010 vaaleissa.

Ennakkoon on kuitenkin mahdotonta sanoa, paljonko keskiviikon laskentaan tällä kertaa tulee ääniä.