IPS/Erick Kabendera

Tansanian faktat:

Valtio Itä-Afrikassa

Asukkaita 59,4 miljoonaa

Kansallisen köyhyysrajan alla 33,3 % (2017)

Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 67,8 %

Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 151/188

(Lähde: YK)

Verkkoviestintää kahlitaan maksuilla ja kielloilla.

Perinteisen median liikkumatila on kutistunut Tansaniassa. Siellä on myös tullut voimaan internetin sisältöjä säätelevä laki, joka uhkaa viedä verkkoviestimet perikatoon.

Kesäkuussa Tansanian viestintävirasto määräsi nettiviestijät sulkemaan sivunsa välittömästi ja lähettämään toimilupa-anomuksen neljän päivän sisällä. Rekisteröintimaksu on 800 euroa, ja laiminlyöjää uhkaa vähintään vuoden vankeus.

Dar es Salaamissa asuva tunnettu bloginpitäjä kertoo monien muiden tavoin sulkeneensa sivunsa, koska hänellä ei ollut varaa maksuun. Rekisteröityneetkin bloggarit valittavat, ettei heidän sivuillaan käy enää väkeä.

Tansanian johtava kriittinen verkkomedia JamiiForums on saanut parhaimmillaan miljoona kävijää päivässä. Nyt 90 prosenttia henkilökunnasta on irtisanottu, ja omistajat harkitsevat sivuston sulkemista uuden lain vuoksi.

Raastupa uhkaa postaajaa

Rekisteröintipakon ohella laki puuttuu sisältöön kieltäen ”hyökkäävän, moraalisesti arveluttavan ja vihaa lietsovan” aineiston. Niistä rangaistaan vähintään 200 euron sakolla tai vuoden vankeudella. Laki ei aseta ylärajaa vankilatuomion pituudelle.

– Tavalliset ihmiset eivät uskalla laittaa kommenttejaan verkkoon, koska jokainen postaus voi viedä bloggaajan tai kommentoijan raastupaan, JamiiForumsin perustajiin kuuluva Maxence Melo sanoo.

Kukaan ei ole kertonut bloggareille, millainen sisältö tarkkaan ottaen on kiellettyä, hän jatkaa.

Salasana pakolliseksi

Sakot uhkaavat nyt myös henkilöä, jonka älylaitteet eivät ole salasanan takana. Viranomaiset selittävät, että luvattoman aineiston postaaja ei voi enää vedota siihen, että joku muu on laittanut vaikkapa pornoa tai vihaviestejä hänen sivulleen.

Myös nettikahvilat ovat vaarassa, koska niihin pitäisi lain mukaan asentaa kalliit valvontakamerat.

Suositun nettikahvilan pitäjä valittaa, ettei hänellä ole varaa hankkia vaadittuja kameroita. Hän veloittaa netin käytöstä noin 30 eurosenttiä tunnilta ja myy lisäksi toimistotarvikkeita.

– Laitteet maksaisivat yli 400 euroa. Joudun sulkemaan kahvilan, jos viranomaiset tulevat vaatimaan kameroita, hän sanoo.

Lehtiä suljettu

Tansania on Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausindeksissä sijalla 93/180. Jo vuoden 2015 vaalien alla hyväksyttiin kyberrikollisuutta ja tilastoja koskevat lait, joiden avulla voidaan rajoittaa median toimintaa. Viime vuonna kiellettiin määräajaksi kolme sanomalehteä, joita syytetään väärien tietojen levittämisestä.

Kukaan ei ole kertonut bloggareille, millainen sisältö tarkkaan ottaen on kiellettyä.

Oikeusoppinut Rugemeleza Nshala pelkää, että pahempaa on tulossa ennen ensi vuoden paikallisia ja vuoden 2020 valtakunnallisia vaaleja.

– Lehtiä suljetaan perustuslain vastaisesti, presidenttiä arvostelevia kansalaisia pidätetään ja presidenttiä mielistelevät tuomarit passittavat heitä surutta vankilaan, Nshala kuvaa.

Hän muistuttaa, että Tansanian perustuslaki takaa yhä ilmaisun ja mielipiteen vapauden, mutta uudet säädökset ovat vieneet ihmisiltä rohkeuden vedota siihen.

Some oli vapauden airut

Sosiaalisessa mediassa syntyneen Muuta Tansania -liikkeen johtaja Maria Sarungi sanoo, että ennen uusia kiristyksiä some edisti mediakentän vapautumista.

– Netissä toimivat televisiokanavat alkoivat blogeina ja kehittyivät mediataloiksi, koska verkkosisältöihin suhtauduttiin hyvin vapaamielisesti, hän muistuttaa.

Tansania ei ole ainoa verkkoilmaisun tukahduttaja alueella. Uganda on asettanut noin neljän eurosentin päivämaksun kaikille netin käyttäjille vähentääkseen ”juoruilua”. Vastustajat ovat kuitenkin nostaneet kanteen”juoruverosta”, jota he pitävät laittomana.

Englanninkielinen versio

Tansanian faktat:

Valtio Itä-Afrikassa

Asukkaita 59,4 miljoonaa

Kansallisen köyhyysrajan alla 33,3 % (2017)

Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 67,8 %

Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 151/188

(Lähde: YK)