Ruotsalaiset äänestävät tänä sunnuntaina valtiopäivävaaleissa. Ruotsia ovat jo pitkään hallinneet vähemmistöhallitukset. Allianseniksi kutsuttu neljästä puolueesta koostuva oikeistoblokki pari edellistä kautta ja vasemmistopuolueen tukema sosiaalidemokraattien sekä ympäristöpuolueen koalitio tämän valtiopäiväkauden.

Vaalikampanjat ovat aina varsin moniäänisiä ja minua pistävät silmään ilmiöt, jotka saattavat olla medel- ja vasemmistosvenssonien näkökulmasta marginaalisia. Ei vähiten siksi, että itse en paikallis- ja maakuntatasoon juuri tule kiinnittäneeksi huomiota, mutta asukkaille nämä ovat toki ehkä keskushallin-toakin tärkeämpiä.

Kampanjoinnissa talouskysymykset näyttelevät ainakin Suomeen verrattuna toissijaista roolia. Osin siitä syystä, että Ruotsin taloudessa menee monella mittarilla mitaten hyvin.

”Vaaleissa näyttäisivät korostuvan epämääräiset ”turvallisuuteen” liittyvät teemat.

Toiset varsin ilmeiset teemat taas loistavat poissaolollaan, kuten tärkeänä pitämäni asuntopolitiikka.

ILMOITUS

Oli asuntopolitiikasta ja asuntomarkkinoiden sääntelystä mitä mieltä hyvänsä on hyvin vaikea pitää Ruotsin asuntomarkkinoita hyvin toimivina, ainakaan suurissa kaupungeissa. Varsinkin nuorilla, toiselta paikkakunnalta tai ulkomailta muuttaneilla on vaikeuksia päästä asuntoon kiinni. Toteuttamiskelpoisia asuntomarkkinareformeja ei kuitenkaan juuri ehdoteta.

Vaaleissa näyttäisivät korostuvan epämääräiset ”turvallisuuteen” liittyvät teemat. ”Lisää poliiseja” ja ”vähemmän maahanmuuttajia” ovat suurimpien puolueiden aiheita. Näillä ei kuitenkaan olla pystytty vastaamaan ruotsidemokraattien nousuun; koska oikeistopopulisteja ei sido pyrkimys edes näennäiseen realismiin. He pystyvät mennen tullen toimimaan näillä saroilla enemmän kuin vakiintuneet poliittiset puolueet.

Jos vaaleissa käy huonosti, nousee Ruotsissa valtaan taas oikeistoblokki, joka tällä kertaa Tanskan tavoin hallitsee oikeistopopulistien aktiivisella tuella. Mikäli näin käy, on kaikissa Pohjoismaissa Islantia lukuunottamatta vallassa oikeistoblokki, joka hallitsee joko yhdessä rasististen oikeistopopulistien kanssa tai niiden aktiivisella tuella.


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 20 €/2 kk. Sähköinen digilehti alkaen 4,90 €/ kk.