vYSXh69EZF4
Jarno Mela

Eduskunta palasi istuntotauolta, ja niin palaa myös Kansan Uutisten Eduskunnan viikko -juttusarja. Tällä viikolla eduskunnan kuulumiset kertoo Li Andersson.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson, mikä oli eduskunnan tärkein asia tällä viikolla?

Tämän viikon tärkein asia oli kyselytunti, ensimmäinen kyselytunti tämän pitkän istuntotauon jälkeen. Se oli myöskin ensimmäinen, jossa päästiin käsittelemään hallituksen suunnitelmia heikentää irtisanomissuojaa alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä. Se herätti selvästi eniten tunteita kyselytunnilla.

Tämä oli ensimmäinen kerta kesän jälkeen, kun kävi selväksi, että hallitus joutuu luopumaan suunnitelmista heikentää alle 30-vuotiaiden työehtoja. Mutta tätä toista he vievät eteenpäin.

Entä mikä oli kuohuttavin asia?

Toinen asia, mikä täysistunnossa on kuohuttanut, on hallituksen suunnitelma yksityistää työllisyyspalvelut. Siihen kytkeytyy kaikki muut työllisyystoimet ja hallituksen politiikka suhteessa pitkäaikaistyöttömyyden vähentämiseen.

ILMOITUS

Tietenkin kaikki ovat puhuneet kannatusluvuista. Niistä media on ollut eniten kiinnostunut. Aika harvoin on käy niin, että gallupin seurauksena tiedotusvälineiden kamerat ovat käytävillä.

Minkä parissa olet itse eniten työskennellyt?

Minun aikani on tällä viikolle mennyt enemmän täysistuntosalin ulkopuolisiin asioihin, jotka liittyvät puolueen omiin ohjelmiin ja koko syksyn aikatauluttamiseen sekä suunnitelmien tekemiseen.

Oma valiokuntani ei ole kokoustanut kuin kerran istuntotauon jälkeen. Se ei ole vielä vienyt niin paljon aikaa.

Aikaa on mennyt myös kyselytuntiin ja kasvupalvelulakiin.

Mikä oli vasemmistoliitolle tämän viikon tärkein asia?

Irtisanomissuojan heikentäminen. Haluamme olla siinä keskustelussa vahvasti mukana.

Mikä asia tiedotusvälineiltä jäi huomaamatta?

Tästä kasvupalvelulakipaketista jäi huomaamatta sellainen yksityiskohta, että yksityiset työnvälitysfirmat saisivat mahdollisuuden ohjata ihmisiä palkattomaan työkokeiluun omiin firmoihin.

Minun korviini se kuulostaa ihan ilmiselvältä riskiltä väärinkäytöksiin. Kun tiedämme sen, että ilmaistyön teettämiseen liittyy jo tällä hetkellä paljon ongelmakohtia.

Tähän ei tarttunut oikeastaan kukaan. Esitimme asiasta kysymyksen työministeri Jari Lindströmille (sin.), mutta hän ei vastannut siihen. Minusta on sellainen yksityiskohta, joka ansaitsisi mediahuomiota.

Sarjan aiemmat osat löytyvät täältä