U.S.Army

Vietnamin sodan aikaisten myrkytysten vuoksi maassa syntyy yhä epämuodostuneita lapsia.

Vietnam vaatii korvauksia Monsantolta ja muilta Agent Orange -kasvimyrkkyä valmistaneilta amerikkalaisyhtiöiltä.

Yhdysvallat ruiskutti Vietnamin sodan aikana lentokoneista 76 miljoonaa litraa Agent Orangea Vietnamiin, Laosiin ja Kambodžaan. Tarkoituksena oli viedä sisseiltä sekä näkösuojana ollut viidakkokasvillisuus että ruoka.

Vuosina 1961–1971 tuhottiin myrkyllä Vietnamissa 20 000 neliökilometriä metsää ja tuhansia neliökilometrejä peltoa.

Agent Orange sisältää erittäin myrkyllistä dioksiinia.

Agent Orange sisältää erittäin myrkyllistä dioksiinia, joka säilyy pitkään maaperässä, pohjavesissä ja ravintoketjussa. Aineen takia syntyy Vietnamissa yhä epämuodostuneita lapsia.

Vietnamin uhrien järjestön mukaan Agent Orange on surmannut tai vammauttanut 4,8 miljoonaa ihmistä.

ILMOITUS

USA:n veteraaneille korvauksia

Myös myrkylle altistuneet yhdysvaltalaiset sotaveteraanit ovat vaatineet korvauksia. Lopulta vuonna 2015 hallitus suostui maksamaan 24 miljardia dollaria 1,3 miljoonalle veteraanille.

Vietnamiin ei ole maksettu korvauksia, mutta osana suhteiden parantamista Yhdysvallat on vuodesta 2012 lähtien puhdistanut entisen tukikohtansa Danangin ympäristöä. Kongressi on toistaiseksi myöntänyt tähän 32 miljoonaa dollaria eli 0,13 prosenttia amerikkalaisveteraaneille maksetuista korvauksista.

Laosiin Yhdysvallat ei ole toimittanut korvauksia tai puhdistusapua.

Monsanto fuusioitui Bayeriin

Vietnamin hallitus on nyt osoittanut korvausvaatimuksensa Yhdysvaltain hallituksen sijasta Agent Orangea valmistaneille yhtiöille, Monsanton lisäksi Dow Chemicalille ja Diamond Shamrockille.

Vietnamia on ehkä rohkaissut san franciscolaisen oikeusistuimen neljä viikkoa sitten tekemä päätös, jossa Monsanto tuomittiin maksamaan 289 miljoonan dollarin korvaus parantumatonta syöpää sairastavalle amerikkalaismiehelle. Oikeus katsoi syövän aiheutuneen RoundUp-rikkaruohomyrkystä. RoundUp on glyfosaatin kauppanimi.

Oikeudellisesti Vietnamin vaatimuksen voi tehdä mutkikkaammaksi Monsanton ja saksalaisen Bayerin fuusio. Bayer ilmoitti syyskuussa 2016 ostavansa Monsanton. Kilpailuviranomaiset hyväksyivät kaupan viime kesäkuussa, ja uuden yhtiön nimeksi tuli pelkkä Bayer.