Yle Kuvapalvelu

Ohjaaja-käsikirjoittaja Pertti Pesonen antaa dokumenttinsa Cocaine Express (2018) loppupuolella puheenvuoron tuntemattomana pysyttelevälle espanjalaismiehelle. Tämä tiivistää osuvasti dokumentissa kuvatun, kokaiinin ympärille kiertyvän sosioekonomisen rakennelman ja siihen liittyvät verkostot.

Ajatukselle siitä, että teollisuusmaiden kulutusyhteiskunta on rakennettu riiston varaan, löytyy dokumentista runsaasti todistusaineistoa. Halutun huumeen tie kolumbialaisen pienviljelijän pellolta eurooppalaisessa metropolissa asuvan menestyjän nautittavaksi on paljon kertova pienoiskuva globaalin kapitalismin mekanismeista.

Pesosen dokumentti on nautittavasti kuvattujen vaihtuvien miljöiden puitteissa sävykäs ja asioiden kirjon tiiviisti yhteen niputtava kokonaisuus. Tuhti tietopaketti on myös koskettava kuvaus aiheeseen oleellisesti liittyvästä inhimillisestä kärsimyksestä ja ahdingosta.

Heikoimpien kimppuun on helppo käydä, ei rahanpesuun ja veroparatiiseihin.

”Cocaine Express” tarkoittaa vaiheita, joita tarvitaan, kun kokaiinia valmistetaan kaupattavaksi huumeeksi. Alussa ovat juuret, ja katsojalle tehdään tutuksi maaseudun köyhien pienviljelijöiden osa prosessissa.

Yle Kuvapalvelu

Juuri viljelijät Kolumbian hallitus on viime vuosien toimillaan ajanut ahtaalle, selventää tutkija Lucas Jaramillo. Hänen mukaansa tämä oli odotettavissakin: heikoimpien kimppuun on helppo käydä, ei rahanpesuun ja veroparatiiseihin, joihin kansainvälisen rikollisuuden rahat päätyvät.

Medellin-osuus on moniulotteinen ja sellaisena erittäin antoisa. Nuori diileri valaisee avoimesti katukauppaa, jakeluportaita ja omaa osaansa kuvioissa sekä ylipäänsä pelin sääntöjä, joissa pienikin rike voi merkitä hengenmenoa. Lisävalaistusta asiaan tuo tutkija Jaramillo. Hän maalaa hyvän yleiskuvan räikeään yhteiskunnalliseen eriarvoisuuteen perustuvasta kaupunkitodellisuudesta, joka on oiva maaperä kaikenlaiselle rikollisuudelle.

Cocaine Express tekee selväksi, että huumerikollisuuden vastaiseen taisteluun tarvitaan paljon monisyisempiä keinoja kuin poliisien aseet, helikopterit tai tullin takavarikot.

Ulkolinja: Cocaine Express. TV1 torstaina 6.9. klo 22.05, keskiviikkona 12.9. klo 23.00. Areena ma 3.9. lähtien.