Lehtikuva/Nicholas Kamm

Käytännössä Trump vaati, että oikeusministerin olisi poliittisista syistä pitänyt estää Trumpin tukijoiden rikossyytteet.

Presidentti Donald Trump ylittää niin usein jonkun viralleen sopimattoman rajan, että siitä on tullut lähes arkipäiväistä.

Maanantaina Trump viittasi: ”Jeff Sessionsin oikeusministeriö on nostanut paljon julkisuutta saaneet syytteet kahdessa Obaman kaudella aloitetussa pitkäkestoisessa tutkinnassa kahta hyvin suosittua republikaanien kongressiedustajaa vastaan, juuri ennen välivaaleja. Kaksi helppoa voittoa nyt uhattuna, koska aika loppuu kesken. Hyvin tehty, Jeff, demokraatit joista kukaan ei äänestänyt Jeff Sessionsia, varmasti rakastavat häntä nyt.”

Trump ei maininnut edustajia nimeltä, mutta toisen täytyy olla kampanjarahojen väärinkäytöstä syytteen saanut Duncan Hunter ja toisen Chris Collins, jota syytetään sisäpiirin kaupoista. Kumpikin oli Trumpin ensimmäisiä kannattajia edustajainhuoneen republikaanien joukossa.

Tosiasiassa tutkinta Collinsia vastaan aloitettiin vasta Trumpin kaudella ja yksi demokraatti äänesti senaatin kuulemisissa toissa keväänä Sessionsin nimityksen puolesta.

Mutta tämä on pientä. Käytännössä Trump vaati, että oikeusministerin olisi poliittisin perustein pitänyt estää syytteiden nostaminen. Se riippumattomasta oikeuslaitoksesta.

ILMOITUS

Potkut uhkaavat Sessionsia

Trump on viime aikoina ollut tavallistakin levottomampi. Syyksi on arveltu marraskuun alun välivaaleja sekä erikoissyyttäjä Robert Muellerin tutkinnan kiertymistä yhä likemmäksi Trumpin lähipiiriä.

Trump vakuuttaa republikaanien saavan suurvoiton välivaaleissa, mutta ilmeisesti hän pelkää rökäletappiota. Nyt hän on tehnyt Sessionsista jo etukäteen syntipukin.

Trump vihjaisi viime viikolla, että hän erottaa Sessionsin marraskuun vaalien jälkeen. Trump on ollut oikeusministeriinsä tyytymätön siitä lähtien, kun tämä jääväsi itsensä maaliskuussa 2017 Muellerin tutkinnasta. Tutkintaa valvoo nyt apulaisoikeusministeri Rod Rosenstein, joka ei ole vaikeuttanut Muellerin toimintaa.

Erottamiset eivät välttämättä jää Sessionsiin. Potkulistalle saattavat joutua myös Rosenstein ja Mueller. Trump on useampaan otteeseen sanonut, että tutkinnalle ”pitää tehdä jotakin”.

Lisää rahaa rikkaille

Tviittien välissä Trump on ehtinyt tehdä politiikkaakin. Viime viikolla Trump ilmoitti jäädyttävänsä liittovaltion työntekijöille aiotun 2,1 prosentin palkankorotuksen, jonka piti tulla voimaan ensi vuonna. Trumpin mukaan valtion budjetti ei kestäisi sitä.

Melkein samaan hengenvetoon Trump kertoi Bloomberg-uutistoimiston haastattelussa, että hän saattaa presidentin asetuksella määrätä tehtäväksi inflaatiotarkistuksen pääomaveroihin. Käytännössä tämä tarkoittaisi uutta 100 miljardin dollarin verohelpotusta kaikkein vauraimmille.

New York Timesin laskelmien mukaan 86 prosenttia hyödystä menisi rikkaimmalle 1 prosentille.

Trumpin talvella ilmoittamat verohelpotukset veivät liittovaltion budjetista 1 500 miljardia dollaria, ja suurin hyöty niistäkin koituu varakkaimmille.