Yle Kuvapalvelu

Kun ennen juoruttiin jostakusta, juorut olivat paikallisia. Nyt maailma on yhtä kylää, ja väärät tiedot voivat mullistaa ihmisen elämän hetkessä. Pahinta on, että nuo tiedot eli valheet eivät helposti häviä.

Muun muassa tällaista kuullaan Cynthia Lowenin ohjaamassa kokopitkässä dokumentissa Nettikiusaajan uhrit (Netizens, 2018). Se kuvaa aiheen yhdysvaltalaista todellisuutta, mutta sisältää varmasti myös paljon aiheeseen liittyvää yleispätevää problematiikkaa.

Dokumentissa tarinansa kiusatun osasta kertovat asianajaja Carrie Goldberg, pankki-
maailmassa pitkään työskennellyt Tina Reine sekä mediakriitikko, aktiivinen bloggaaja ja Feminist Frequency -sivuston perustaja Anita Sarkeesian.

Toimintatapoja ovat pelottelu, maineen mustaaminen ja yksityisyyden suojan murskaaminen.

Jokaisella on karua kerrottavaa painajaismaisia piirteitä saaneesta kiusatun osastaan. On annettava vilpitön tunnustus heidän sitkeydelleen ja rohkeudelleen.

Verkkoväkivallasta kirjoittanut oikeustieteilijä Danielle Keat Citron luettelee kiusaajan neljä tapaa toimia, ja yleensä niitä kaikkia myös käytetään.

ILMOITUS

Toimintatavat liittyvät eri muodossa tapahtuvaan pelotteluun, uhrin maineen mustaamiseen sekä yksityisyyden suojan murskaamiseen.

Huomionarvoinen on Women’s Media Center -järjestön johtajan Soraya Chemalyn näkemys siitä, miten sukupuolen mukainen eriytyminen lisää kaavoittuneita asenteita ja naisten kokeman väkivallan vähättelyä. Hän vetää esiin kolme vaikutusvaltaista tahoa, Piilaakson, rahoitusalan ja Hollywoodin. Tapaus Weinsteinia sivutaan ohimennen vasta loppupuolella.

Sarkeesian puhuu vihaviemäreistä ja nimeää sellaiset vaikuttajakanavat kuin Twitter, Facebook, Google ja YouTube. Tällä suunnalla tarvittaisiin hänen mukaansa pikaisia toimia, jotta nettikiusaamisen lankoja voitaisiin katkoa tehokkaammin.

Amerikkalaisdokumentti käy ennen muuta hyvästä johdatuksesta ilmiöön, jonka ympäriltä voi löytää yhteyksiä moneen suuntaan. Tässä mielessä keskeisimpiä ovat varmaankin sukupuolten välinen eriarvoisuus työelämässä, erilaiset seksuaaliset ristiriitaisuudet ja suoranainen naisviha.

Aika hyvin dokumentissa tulee esitellyksi päättyneeseen parisuhteeseen liittyvä kosto ja sen kieroilukierre.

Dokumenttiprojekti: Nettikiusaajan uhrit. TV1 maanantaina 3.9. klo 21.30, sunnuntaina 9.9. klo 12.40. Areena.


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 20 €/2 kk. Sähköinen digilehti alkaen 4,90 €/ kk.