Al Pacino ja Robert De Niro käyvät mieleenpainuvan mittelön eri puolilla lakia Michael Mannin erinomaisessa rikosjännärissä Heat – ajojahti (1995). Tiivistunnelmainen jännitysnäytelmä kantaa vaivatta lähes kolmetuntisen kestonsa.

De Niron johtama rikollisjoukkio joutuu poliisien erityistarkkailuun. Toimintapuolen huipentumana nähdään keskellä suurkaupunkia tapahtuva uhmakas pankkiryöstö, joka yltyy pienimuotoiseksi sodaksi. Rikollisten ja virkavallan suhteesta löytyy erinäisiä yhteyksiä esimerkiksi sellaisten klassikoiden kuin Peckinpah, Fuller ja Melville maailmoihin.

Ei pidä sitoutua mihinkään, filosofoi pääkonna, muttei käytännön teoillaan allekirjoita väitettään. Kaiken takana on jälleen kerran nainen.

Mann on itse käsikirjoittanut tarinan, jossa tärkeäksi nousee parisuhde- ja perheproblematiikka. Se myös nostaa Heatin reippaasti rikosfilmien perinteisen macho-myllerryksen yläpuolelle. Henkilöhahmoissa on luontevaa moniulotteisuutta, leffan ihmissuhdekuvaus pitää yhtä vankasti kutinsa kuin lujapotkuinen ja tyylitajulla toteutettu toiminnallisuus.

Erityistä painoa saa Val Kilmerin ja Ashley Juddin suhde. Omat lusikkansa soppaan pistävät myös pääkaksikon naisystävät, joita näyttelevät Diane Venora ja Amy Brenneman.

Heat – ajojahti. Teema Fem perjantaina 31.8. klo 21.00. Areena.