Valtaosa vasemmistoliiton kansanedustajista aikoo hakea jatkokautta ensi kevään eduskuntavaaleissa. Ainoa varma luopuja on yli 20 vuotta eduskunnassa istunut Kari Uotila. Uotila kertoi Kansan Uutisille aiemmin elokuussa, että hän jättää paikkansa perhesyistä. Kansan Uutiset kysyi kansanedustajilta heidän aikeistaan Vasemmistoristeilyllä.

Kyllä

Li Andersson: Suuri yllätys ei ole, että puolueen puheenjohtaja pyrkii jatkokaudelle Varsinais-Suomesta. Andersson oli jo viime vaaleissa vaalipiirinsä suosituin ehdokas. Paikka eduskuntaan tuli yli 15 000 äänellä. Andersson on jäsenenä sivistysvaliokunnassa.

Hanna Sarkkinen: Puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja nousi eduskuntaan viime eduskuntavaaleissa Oulusta yli 9 500 äänellä. Sarkkinen oli vaalipiirinsä toiseksi suosituin ehdokas. Sarkkinen istuu eduskunnassa talousvaliokunnassa.

Vasemmistoliiton tavoitteena eduskuntavaaleissa on yli kymmenen prosentin kannatus. Se toisi monta uutta kansanedustajan paikkaa.

Aino-Kaisa Pekonen: Eduskuntaryhmän puheenjohtaja lähtee hakemaan kolmatta kansanedustajakautta Hämeen vaalipiiristä. Viime vaaleissa Pekonen sai lähes 5 500 ääntä. Tällä vaalikaudella hän istuu sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

Jari Myllykoski: Vuodesta 2011 kansanedustajana toiminut Myllykoski lähtee ehdolle Satakunnassa. Viime vaaleissa maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen keräsi reilut 4 100 ääntä.

Markus Mustajärvi: Mustajärvi ilmoitti ehdokkuudestaan risteilyn jälkeen. Neljännen kauden kansanedustaja sai viime vaaleissa Lapissa yli 5 700 ääntä. Tällä vaalikaudella Mustajärvi on istunut puolustusvaliokunnassa.

ILMOITUS

Anna Kontula: Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan jäsen lähtee ehdolle Pirkanmaalla. Kontula on toisen kauden kansanedustaja, joka sai yli 7 700 ääntä viime eduskuntavaaleissa.

Silvia Modig: Modig nousi eduskuntaan Helsingistä vuonna 2011 ja aikoo hakea kolmannelle kaudelle ensi vaaleissa. Viime vaaleissa ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja keräsi lähes 6 200 ääntä.

Matti Semi: Semi nousi eduskuntaan viime eduskuntavaaleissa. Hän keräsi Savo-Karjalan vaalipiiristä yli 2 100 ääntä, joista 1 300 tuli kotikaupunki Varkaudesta. Hän istuu eduskunnassa hallintovaliokunnassa.

Katja Hänninen: Paikka eduskunnassa aukeni Hänniselle Oulusta vuonna 2014, kun Merja Kyllönen lähti europarlamenttiin. Viime vaaleissa Hänninen sai yli 6 000 ääntä, joilla kansanedustajan paikka irtosi selvästi. Hän on lakivaliokunnan jäsen.

Ehkä

Paavo Arhinmäki: Puolueen entinen puheenjohtaja ei ole vielä tehnyt päätöstään eduskuntavaaliehdokkuudesta. Arhinmäki istuu helsinkiläisenä kolmatta kauttaan eduskunnassa. Hän on suuren valiokunnan ja ulkoasiainvaliokunnan jäsen.

Annika Lapintie: Vuodesta 1995 yhtäjaksoisesti kansanedustajana toiminut Lapintie pohtii vielä ehdokkuutta. Varsinaissuomalainen perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja aikoo keskittyä rauhassa syksyn töihin eduskunnassa.

Kaksi muuta

Europarlamentaarikko Merja Kyllönen aikoo lähteä ehdolle niin eduskunta- kuin eurovaaleihin. Hän ilmoitti toukokuussa Kansan Uutisille, että ensisijainen tavoite on jatkaa europarlamentissa.

Puolueen toinen varapuheenjohtaja Juho Kautto puolestaan ilmoitti lähtevänsä ehdolle Keski-Suomessa.


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 30 €/3 kk + sähköinen digilehti 3 kuukaudeksi 4,90 €.