Lehtikuva/Ina Fassbender

Ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden kasvaminen vähentää proteiinin, raudan ja sinkin pitoisuuksia ravintokasveissa.

Harvardin yliopiston kansanterveyden laitoksella tehty tutkimus kiinnittää huomiota yhteen ilmastonmuutoksen vähemmän tunnettuun seuraukseen: lähivuosikymmeninä ravinnon laatu heikkenee, ja kärsijänä ovat erityisesti maapallon köyhimmät.

On tunnettua, että ilmaston lämpenemisen aiheuttamat ääri-ilmiöt kuten kuivuus ja tulvat voivat heikentää satojen määrää. Mutta tuore tutkimus arvioi lisäksi, että ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden kasvaminen vähentää tärkeimpien satokasvien proteiinipitoisuutta 10 prosenttia, sinkkipitoisuutta 7 prosenttia ja rautapitoisuutta 6 prosenttia.

Jo nyt kahden miljardin ihmisen arvioidaan kärsivän puutetta ainakin yhdestä edellä mainitusta kolmesta tärkeästä ravintoaineesta.

Grönlannin pohjoispuolella vahvaksi luultu jää pirstoutuu.

Kun hiilidioksidipitoisuus ylittää 550 miljoonasosaa, sadat miljoonat ihmiset joutuvat tutkimuksen mukaan kroonisesta puutostilasta kärsivien joukkoon.

Yli miljardi naista ja lasta uhkaa menettää suurimman osansa raudansaannistaan, mikä lisää anemian ja muiden sairauksien riskiä.

ILMOITUS

Arktinen jää sulaa

Toinen huolestuttava ilmastouutinen kertoi viime viikolla, että vahvimpana pidetty merijää Grönlannin pohjoispuolella on alkanut murtua. Tänä vuonna on jo kahteen otteeseen – ensimmäisen kerran keväällä ja toisen kerran nyt loppukesästä – ollut sulana alue, joka normaalisti pysyy jäässä kesälläkin.

Tanskan ilmatieteen laitoksen mukaan lähes kaikki jää Grönlannin pohjoispuolella on pirstoutunut, kertoo Guardian-lehti. Tätä on aikaisemmin pidetty alueena, josta jää viimeiseksi sulaa.

Norjan jääpalvelu kertoo, että merijää Huippuvuorten alueella peittää elokuussa 40 prosenttia pienemmän alueen kuin vuodesta 1981 lähtien laskettu keskiarvo.

Arktisen merijään heikkenemisestä kertoo myös Yhdysvaltain napa-alueiden tutkimuslaitos NSIDC. Sen mukaan uutta ennätystä jään peittämän alueen pienuudessa tuskin kuitenkaan tehdään syyskuussa. Tämän vuoden arvioidaan jäävän neljänneksi ja yhdeksänneksi heikoimman vuoden välille satelliittimittausten 39-vuotisessa historiassa.