Lehtikuva/Mikko Stig

Li Andersson arvioi: Hallitus teki populistisen vaalibudjetin.

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Andersson arvioi, että hallituksen esitys ensi vuoden budjetiksi on menetetty mahdollisuus.

Hallitus ei peru tekemiään koulutusleikkauksia eikä pienituloisimpia kurittavia indeksietuuksien heikennyksiä, jotka ovat kasvattaneet suomalaisten eriarvoisuutta. Nämä olivat vasemmistoliiton toivelistalla.

– Valitettavasti hallitus ei talouden noususuhdanteesta huolimatta ollut valmis nostamaan perusturvaa. Tämä on kylmä arvovalinta, Andersson kommentoi.

Sipilä ja Orpo keventävät kokonaisverotusta keskellä suhdannehuippua.

Väärää finanssipolitiikkaa

Anderssonin mielestä Työttömyysvakuutusrahaston tiistainen ilmoitus keventää työttömyysvakuutusmaksuja toimi hallituksen eduksi.

– Tämä pelasti hallituksen, joka ei olisi välttämättä päässyt yhteisymmärrykseen veronkevennyksistä, Andersson sanoo ja arvioi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) toimintaa:

ILMOITUS

– Nyt Sipilä ja Orpo kuitenkin keventävät kokonaisverotusta keskellä suhdannehuippua, mikä on täysin vääränlaista finanssipolitiikkaa.

Veronkevennyksistä pienituloisille osoitettu osa miellyttää kuitenkin vasemmistoliittoakin. Hallitus aikoo kasvattaa pienituloisten verovähennyksiä 130 miljoonalla. Toimenpide on Anderssonin mukaan askel oikeaan suuntaan.

– Vasemmistoliitto on koko vaalikauden ajan esittänyt huomattavasti suurempia vähennyksiä, hän sanoo.

– Se, että hallitus nyt tekee edes jotain pienituloisten aseman helpottamiseksi, on kuitenkin myönteistä. Myös tutkimus- ja kehitystoiminnan tukeminen on linjamme mukaista.

Uusi verovälttelyväline?

Andersson arvioi, että pääministeri Juha Sipilän hallitus tekee vaalibudjettia. Eduskuntavaalit pidetään huhtikuussa.

– Budjetista huomaa, että vaalit lähestyvät, Andersson sanoo.

Hänen mukaansa vasemmistoliitto on huolissaan siitä, että hallituksen esittämät osakesäästötilit saattavat rapauttaa veropohjaa.

Andersson toteaa, että kyse on tarpeettomasta verovälttelyvälineestä, joka hyödyttää ennen kaikkea palvelua tarjoavia pankkeja.

Pieniä paikkauksia

Myös vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto ilmaisi keskiviikkona pettymyksensä budjettiin. Hallitus näyttää Aallon mukaan pyrkivän pesemään käsiään itse tekemistään valtavista leikkauksista perusturvaan ja koulutukseen.

– Hallitus toteuttaa johdonmukaisesti suunnitelmaansa, jossa hallituskauden aluksi tehdään isot leikkaukset koulutukseen ja ihmisten perusturvaan ja nyt, vaalien lähestyessä, esitellään ylpeänä pieniä paikkauksia, hän sanoo.

– Oikeudenmukaista olisi ollut nyt korjata tehdyt virheet kunnolla.