Lehtikuva/Odd Andersen

Äärioikeiston väkivalta nousi uudelle asteelle, kun ulkomaalaiselta näyttäviä ihmisiä jahdattiin pitkin Chemnitzin katuja.

Saksan poliisia ja turvallisuusviranomaisia on tiistaina yhä kovemmin arvosteltu siitä, että ne olivat täysin riittämättömästi varautuneet sunnuntaina puhjenneisiin äärioikeiston väkivaltaisiin mielenosoituksiin Chemnitzissä.

Tapahtumat saivat alkunsa, kun 35-vuotias kuubalais-saksalainen mies puukotettiin hengiltä sunnuntain vastaisena yönä katufestivaaleilla. Teosta pidätettiin 23-vuotias syyrialaistaustainen mies ja 22-vuotias irakilaistaustainen mies.

Äärioikeisto kokoontui sunnuntaina osoittamaan mieltään puukotuksen vuoksi. Mielenosoittajat lähtivät kaduille jahtaamaan ulkomaalaisilta näyttäviä ihmisiä. Ainakin yhden afganistanilaisen, syyrialaisen ja bulgarialaisen on raportoitu joutuneen väkivallan uhreiksi. Kukaan ei tiettävästi saanut vakavia vammoja.

Poliisin arvostellaan varautuneen täysin riittämättömästi äärioikeiston riehumiseen.

Toistaiseksi on epäselvää, kuinka suuri joukko äärioikeistolaisista osallistui väkivaltaan. AFP-uutistoimiston mukaan ensimmäiseen mielenosoitukseen kokoontui noin sata äärioikeistolaista. Myöhemmin sunnuntaina 800 äärioikeistolaista kokoontui Chemnitzin keskustassa, ja tästä joukosta ainakin osa lähti jahtaamaan ihmisiä.

Uutistoimisto DPA:n mukaan Chemnitzin poliisi on myöntänyt lähettäneensä liian vähän miehiä tilanteeseen.

ILMOITUS

Natsitervehdyksiä ja AfD-tunnuksia

Maanantaina kokoontui paljon suurempi joukko uuteen äärioikeiston Pegida-liikkeen koolle kutsumaan mielenosoitukseen. Paikallisen MDR-radioaseman mukaan heitä oli viisituhatta. Lisäksi paikalle saapui noin tuhat vastamielenosoittajaa.

Poliisin mukaan kummaltakin puolelta heitettiin maanantaina ”esineitä”, jotka aiheuttivat loukkaantumisia, mutta ei vakavia.

Äärioikeiston mielenosoittajista osa teki Saksassa kielletyn natsitervehdyksen. Osalla oli uusnatsien NPD-puolueen tunnuksia ja osalla äärioikeiston AfD-puolueen tunnuksia.

Äärioikeistolaiset kantoivat kylttejä ”Me olemme kansa”, ”Pysäyttäkää pakolaisvirta”, ”Puolustakaa Eurooppaa”. Niissä myös syytettiin tiedotusvälineitä natsiaikaisella termillä ”Lügenpresse” (valhelehdistö).

AfD:n poliitikon Markus Frohnmaierin arvostellaan lietsoneen lynkkausmielialaa tviitillään ”Jos valtio ei enää pysty suojelemaan kansalaisiaan, kansan on lähdettävä kaduille suojelemaan itseään”.

Merkel tuomitsi

Saksan liittokansleri Angela Merkel toimitti maanantaina tiedottajansa Steffen Seibertin välityksellä julkisuuteen lausunnon, jossa hän tuomitsi väkivallan: ”Jos ihmiset muodostavat joukon jahdatakseen toisenlaiselta näyttäviä tai muualta tulevia ihmisiä, sellaista ei voi suvaita.” ”Sellaiselle ei ole sijaa kaupungeissamme, ja vakuutan, että Saksan hallitus tuomitsee sen mitä jyrkimmin.”

Väkivaltaisuuksia oli lietsomassa myös oikeistonationalististen jalkapallohuligaanien Kaotica Chemnitz -ryhmä.

Chemnitz sijaitsee itäisessä Saksassa parisataa kilometriä Berliinistä etelään. DDR:n aikana sen nimi oli Karl-Marx-Stadt.

Yhdistyneen Saksan aikana Chemnitz on ollut yksi äärioikeistolaisuuden keskuksista. Viime vuoden vaaleissa AfD sai lähes neljäsosan kaupungissa annetuista äänistä.

Aluelehti Leipziger Volkszeitungin mukaan useat silminnäkijät kertoivat, että poliisi ei estänyt äärioikeistolaisten liikkumista sunnuntaina eikä maanantaina.

Tapettu Daniel H.

Julkisuudessa ei ole tiedossa, mistä sunnuntain vastaisen yön kohtalokas välikohtaus syntyi. Kyseessä kerrotaan olleen noin kymmenen miehen sanaharkka, jossa surmansa saaneen 35-vuotiaan miehen lisäksi haavoittuivat vakavasti hänen seurassaan olleet 33- ja 38-vuotiaat miehet.

Viranomaiset ovat nimenneet tapetun miehen Daniel H:ksi. Hänestä ei ole virallisesti kerrottu enemmän tietoja, mutta median mukaan hän oli saksalaisen äidin ja kuubalaisen isän poika, ammatiltaan puuseppä.

Kolkkoa ironiaa on siinä, että Daniel H:n on sanottu olleen vasemmistolainen, joka oli sosiaalisessa mediassa postannut uusnatsien vastaisia viestejä ja arvostellut AfD:tä.