Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Vasemmistoliitto pitää tiistaina ja keskiviikkona kesäkokouksensa Lahdessa.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi kaipaa keskustelua Hornet-hävittäjäkoneet korvaavan hankkeen kokonaiskustannuksesta sekä uusien koneiden määrästä. Mustajärvi huomautti vasemmistoliiton eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Lahdessa, että hinta-arviossa on peräti kolmen miljardin euron heitto.

– Jokaisen itsenäisen valtion tulee kyetä turvaamaan maa- ja merialueidensa sekä ilmatilansa koskemattomuus. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö Suomen historian suurimman asehankinnan loppusummaa voisi kyseenalaistaa. Suomi ylittää kaavailtujen strategisten hankintojen jälkeen ns. Nato-velvoitteen, vähintään kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta, vaikka ei ole edes sotilasliiton jäsen, Mustajärvi sanoi.

Hävittäjähankkeen lähtöhinnaksi on arvioitu 7–10 miljardia euroa. Kolmella miljardilla voisi tehdä paljon, Mustajärvi sanoi.

”Itsenäisellä maalla pitää olla uskottava puolustus, mutta myös ruokaa.”

– Kolmella miljardilla rakennettaisiin pitkä pätkä teitä, nostettaisiin pieniä eläkkeitä ja työttömyysturvaa, korjattaisiin monta homekoulua ja panostettaisiin tuotekehitykseen, Mustajärvi sanoi.

Hävittäjissä säästetyllä rahalla voisi Mustajärven mukaan myös helpottaa maanviljelijöiden ahdinkoa.

– Itsenäisellä maalla pitää olla uskottava puolustus, mutta myös ruokaa.