Lehtikuva/Martti Kainulainen

Palkansaajakeskusjärjestöjen SAK:n ja STTK:n edustajat arvostelevat työnantajia liian kovista työttömyysvakuutusmaksujen alennuksista.

Palkansaajakeskusjärjestöjen SAK:n ja STTK:n edustajat kannattivat maltillisempaa alennusta työttömyysvakuutusmaksuihin kuin työnantajat ja Akava. Työttömyysvakuutusrahaston hallitus esittää rahaston hallintoneuvostolle työttömyysvakuutusmaksun alentamista 0,8 prosenttiyksikköä.

STTK:n puheenjohtajan Antti Palolan mukaan nykyisessä taloustilanteessa STTK kannattaa maksun maltillista alentamista, mutta pitää esitettyä lukua ylimitoitettuna ja kilpailukykysopimuksen vastaisena.

– Kilpailukykysopimuksessa todettiin, että työttömyysvakuutusmaksulla on turvattava rahaston maksuvalmius ja edellytykset puskuroida vakuutusmaksujen tasojen vaihtelua talouden suhdanteissa, sanoo Palola.

Veroalennusinto ajoi yhden järjestön palkansaajajärjestöjen yhteistyön edelle ja työnantajien leiriin.

Huonoihin aikoihin varauduttava

Palola muistuttaa yleisen arvion olevan, että talouden suhdannehuippu on tällä erää ohitettu ja talous kasvaa jatkossa enää maltillisesti.

– Vääjäämättä edessä oleviin huonoihin aikoihin pitäisi varautua, Palola korostaa.

ILMOITUS

Myös SAK:n mukaan nyt päätettyä 0,8 prosenttiyksikköä maltillisempi maksualennus kartuttaisi puskuria nopeammin.

– Me emme voi tietää milloin seuraava taantuma alkaa. Puskuria on kartutettava, jotta taantuman yllättäessä ei taas ajauduta maksujen korotuksiin. Maksukorotukset ovat taloudelle ja työllisyydelle paljon haitallisempia keskellä taantumaa, muistuttaa SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta.

Hän korostaa, että työttömyysvakuutusmaksuilla ei pidä eikä voi tehdä yleistä veropolitiikkaa, vaikka työttömyysvakuutusmaksut vaikuttavat osaltaan kokonaisveroasteeseen ja työnantajien sivukuluihin.

Akava aiheutti pettymyksen

Antti Palola ilmoitti tiedotteessaan olevansa erittäin pettynyt siihen, että palkansaajien yhteistyö petti vakuutusmaksusta päätettäessä.

– Veroalennusinto ajoi yhden järjestön palkansaajajärjestöjen yhteistyön edelle ja työnantajien leiriin. Työttömyysvakuutusmaksun kytkeminen veronkevennyksiin ei kuulu rahaston toimivaltaan. Koko palkansaajaliikkeen väliseen yhteistyöhön tämä jättää ikävän jäljen. Yhteistyö ei ole asia, jota tehdään vain itselle edullisissa asioissa. Pidemmällä tähtäimellä rintamakarkuruudesta kärsivät kaikki palkansaajat.

Akava on muiden palkansaajien keskusjärjestöjen tavoin vastustanut alle 20 työntekijän yritysten irtisanomissuojan heikentämistä.

Hallitus sai työnantajilta tukea verohelpotuksille

Puolen päivän jälkeen järjestämässään tiedotustilaisuudessa sekä pääministeri Juha Sipilä (kesk.) että valtiovarainministeri Petteri Orpo kiittelivät Työttömyysvakuutusmaksujen alennusta.

Odotettavissa on, että verohelpotukset ovat ennakoitua pienempiä. Nyt näyttää siltä, että verohelpotukset hoidettiin työttömyysvakuutusmaksujen kustannuksella eikä lisäämällä ympäristö- ja haittaveroja, kuten Orpo lupaili budjetin valmisteluvaiheessa.