Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Toimihenkilöliitto ERTOn puheenjohtaja Juri Aaltonen kritisoi hallituksen esittämän irtisanomissuojan heikentämisen perusteluja riittävien faktojen puuttumisesta.

Juri Aaltosen mukaan irtisanomissuojan heikentämisen väitetyt työllisyysvaikutukset ovat vähintään epävarmoja.

– Hallituksen lausuntopyynnössä käytetään muun muassa ilmaisuja ”potentiaalisesti positiivinen vaikutus työllisyyteen” ja ”tutkimuksista varovaista tukea…” sekä ”yrityskoosta vastakkaissuuntaisia vaikutuksia…”. , Aaltonen sanoo.

Hän huomauttaa, että myös työnantajia lähellä olevan ETLAn tutkijan lausunnon mukaan suojan heikentäminen lisäisi irtisanomisia ja rekrytointeja, mutta itse työllisyyteen sillä tuskin olisi vaikutusta.

Haluaako hallitus viedä meitä nyt Turkin tielle?

Valtiovarainministeriön mukaan 20 hengen rajaus laissa lisäisi rekrytointeja näissä pienissä yrityksissä, mutta jarruttaisi yrityksiä kasvamasta yli 19 hengen yrityksiksi.

Irtisanominen on jo helppoa

Hallitus perustelee linjaansa myös sillä, että useissa OECD-maissa pieniä yrityksiä kohdellaan kevyemmin irtisanomistilanteissa.

Aaltonen huomauttaa, että kevennykset koskevat lähinnä irtisanomisprosesseja eli hallintoa. Yt-lain prosessit eivät Suomessakaan sido alle 20 hengen yrityksiä.

– Ilmeisesti Turkki on ainoa OECD-maista, jossa henkilökohtaista irtisanomissuojaa on heikennetty alle 30 hengen yrityksissä. Haluaako hallitus viedä meitä nyt Turkin tielle?, Aaltonen ihmettelee.