Lehtikuva/Vesa Moilanen

Hallitus yrittää ajaa läpi lain, joka helpottaisi irtisanomista alle 20 hengen yrityksissä.

Työsuhdeturvan heikentäminen ei saa kannatusta suomalaisilta, selviää toimihenkilöiden keskusjärjestö STTK:n teettämästä kyselystä. Siinä 65 prosenttia vastaajista ilmoitti vastustavansa työsuhdeturvan heikentämistä työllistymisen edistämiseksi.

Erittäin kielteisesti heikentämiseen suhtautui 37 prosenttia, kun taas 28 prosenttia vastaajista suhtautui siihen jokseenkin kielteisesti. Tukensa työsuhdeturvan heikentämiselle antoi 27 prosenttia vastaajista.

Suuri yllätys ei ole, että hallituspuolueiden kannattajilta löytyi tukea työsuhdeturvan heikentämiselle. Vasemmistopuolueiden kannattajat puolestaan ilmoittivat vastustavansa sitä.

– Kannatus näyttää näin myötäilevän hallitus-oppositio-jakoa, tiivistää STTK:n puheenjohtaja Antti Palola tiedotteessa.

Kyselyn teetti Aula Research STTK:n toimeksiannosta. Siihen vastasi kaikkiaan 2 107 18–75-vuotiasta ihmistä eri puolilta Suomea. Tutkimus tehtiin sähköisenä kyselynä.

ILMOITUS

Aula Researchin mukaan otos edustaa mannersuomalaisia iän ja sukupuolen mukaan painotettuna.

Hallitus yrittää helpottaa irtisanomista alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä, mikä on suututtanut työntekijäjärjestöt. Palolan mukaan hallituksen esityksen työllisyysvaikutukset olisivat asiantuntija-arvioiden mukaan olemattomia.

– Esitys on kohtuuton myös siksi, että se altistaisi työntekijät työnantajan mielivallalle eikä mikään takaisi työpaikan säilymistä. Työntekijät olisivat täysin eriarvoisessa asemassa, jos työntekijöiden työsuhdeturva riippuisi yrityksen koosta. Myös kiinnostus hakeutua alle 20 hengen yrityksiin heikkenisi, Palola sanoo.

Teollisuusliitto ilmoitti viime viikolla

– STTK:n hallitus on vaatinut keskeyttämään irtisanomisen helpottamiseen tähtäävän hankkeen. Jos näin ei tapahdu, liitot valmistautuvat järjestöllisiin toimiin, STTK tiedottaa.