Arto Huovinen

Kanadalais-tanskalaisen arkkitehdin Mikael Colville-Andersenin toinen matkakohde dokumenttisarjassa Ihmisen kaupunki (The Life-Sized City, 2017) on kaupungeista tarunhohtoisin, Pariisi. Uhkaako se muuttua rikkaiden leikkikentäksi ja turistien kimaltavaksi huvipuistoksi?

Colville-Andersen pitää uhkaa todellisena, mutta sen toteutumisen hän uskoo olevan estettävissä kaupungin asukkaiden päättäväisin toimin. Tällaisiin pariisilaisiin ohjelma myös tutustuttaa.

Colville-Andersen matkaseuranaan kaksi lastaan ehtii tehdä monipuolisen kierroksen. Siihen mahtuu tuhti informatiivinen lataus suurkaupungin sykettä turistioppaiden ja pakollisia nähtävyyksiä koluavien sightseeing-kierrosten ulkopuolelta. Uutta nähtävää riittää varmasti myös Pariisia jo jossain määrin tunteville.

Ohjelman mieleen jäävimpiä episodeja on vierailu ”Hyvät naapurit” -yhteisössä. Entisen synnytyssairaalan alueelle toteutettu hanke paljastaa eloisan, sosiaaliselta ilmeeltään monikasvoisen yhteisön. Alue tarjoaa yösijan 600 asunnottomalle. On ravintola, panimo, kauppoja, modernien pienyritysten tiloja sekä turistille Pariisin edullisin majoitusvaihtoehto: tervemenoa telttaan kympillä yöksi – aamulla voi saada lämpimän suihkun, jos käy tuuri.

Colville-Andersen ihastelee ja kehuu, eikä syyttä, sillä alueelle on luotu oivaltavasti toteutettu kokonaisuus, jonka vakuutetaan huokuvan syvää yhteisöllisyyden tunnetta.

ILMOITUS

Osansa kerrassaan nautittavalla Pariisi-kierroksella saavat myös liikenneruuhkat ja tarkkuutta vaativa pyöräily niiden keskellä, asuntojen huikeat neliöhinnat, terrori-iskujen varjo sekä esikaupunkikierros, jossa kohteena on Bobigny, tunnettu vuoden 2005 rajuista mellakoista.

Tiededokumentti: Ihmisen kaupunki, osa 2/6: Pariisi. Teema Fem maanantaina 27.8. klo 15.20. Areena 2 kk 29 pv.


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 20 €/2 kk. Sähköinen digilehti alkaen 4,90 €/ kk.