Vasemmistoristeilyllä oli koskettavia kohtaamisia, modernia työväenmusiikkia, kohtuullista nautiskelua ja mukava tunnelma. Ostin siellä Kati Peltolan uuden kirjan Kohtuus kaikessa – Kestävän talouden Suomi. Kirja alkaa mainiolla kuvauksella Italo Calvinon kirjasta Kosmokomiikkaa, jossa muurahaiset rakentavat täyttä häkää perinteitä noudattaen omia juttujaan, vaikka päälle on vyörymässä pilvenpiirtäjien rakennustyömaa. Niin mekin teemme, elämme kuin mitään ei olisi tapahtumassa, vaikka ilmastonmuutos vyöryy elämäämme poikkeuksellisina helteinä, pakkasina, myrskyinä ja tulvina. Vaikka en ole koko kirjaa vielä ehtinyt lukea, annan ison kiitoksen Katille soljuvalla tekstillä kirjoitetusta ja herättelevästä kirjasta.

Hei Orpo, onko oikeudenmukaista ja kohtuullista?

Valtiovarainministeri Petteri Orpolle kohtuus tuntuu olevan se, että kaikille tuloluokille annetaan veronkevennyksiä, siis myös rikkaille samanaikaisesti, kun tulojen alapäässä olevien etuuksien indeksit aiotaan pitää koko vaalikauden jäädytettynä. Orpo perustelee veronalennuksia kiky-sopimuksella, vaikka jopa pankin ekonomisti sanoo, että aiemmat veronalennukset ovat jo täyttäneet kikyn menetykset työntekijöille. Selitykseksi etsittiin laskentakikkailu vuositasolla. Hei Orpo, onko oikeudenmukaista ja kohtuullista, että leikkaat tuloja kaikista pienituloisimmilta ja jaat rahaa veronalennuksina suurituloisimmille? Voin ilmoittaa hänelle, että keskituloisena en tarvitse veronalennusta, Orpo voi antaa sen indeksikorotuksena köyhimmille, he tarvitsevat sitä enemmän kuin minä.

Sote-uudistusta kiirehditään sosiaali- ja terveysvaliokunnassa keskustan ja kokoomuksen voimin, vaikka kaikki tietävät, ettei sitä edes tuoda täysistuntoon äänestettäväksi. Kokoomus pelkää, että sen rivit hajoavat ja siksi uudistus kaatuu perustuslakivaliokuntaan. Olisi ollut kohtuullista, että sote-valiokunta olisi saanut järjestää edes yhden kuulemisen hallituksen uudesta vastineesta. Mutta ei, se olisi koettu hidasteluna. Kyse taitaa olla enemmän arvovaltataistelusta. Täällä alueilla yritetään pitää yllä uskoa sote-uudistuksen etenemiseen ja valmistelijat ihmettelevät, mitä tehdä: kohtuutonta turhaa työtä vai palata entisiin organisaatioihinsa. Jos tämäkin työpanos olisi käytetty nykyjärjestelmän kohtuuttomien tilanteiden korjaamiseen, meillä olisi huomattavasti parempi sote-järjestelmä jo nyt.

Vasemmistoliitto esitteli risteilyllä hyvin perustellut hallitusohjelmatavoitteensa. Jaetaan nyt niitä sadassa tilaisuudessa pitkin Suomea. Kohtuullinen vaihtoehto on olemassa, kerrotaan se ihmisille.

ILMOITUS


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 20 €/2 kk. Sähköinen digilehti alkaen 4,90 €/ kk.