Wikimedia Commons/CDC

Euroopassa ovat vallinneet tänä kesänä Länsi-Niilin viruksen leviämiselle otolliset olosuhteet, mutta myös useiden muiden trooppisten tautien pelätään lisääntyvän ilmastonmuutoksen myötä.

Ilmastonmuutos lisää trooppisten tautien tartuntoja Euroopassa, kertoo brittilehti Guardian.

Euroopassa on tänä kesänä elokuun puoliväliin mennessä rekisteröity 401 Länsi-Niilin viruksen sairastuttamaa henkilöä, joista 22 on kuollut, kertoo Maailman terveysjärjestön Euroopan osasto tiedotteessaan.

Eniten tapauksia on ollut Serbiassa ja Italiassa, ja useita kymmeniä myös Kreikassa, Unkarissa ja Romaniassa.

Vain viidesosa Länsi-Niilin viruksen saaneista saa oireita.

Euroopassa ovat WHO:n mukaan nyt vallinneet Länsi-Niilin virusta tartuttavien hyttysten lisääntymiselle ja leviämiselle otolliset olosuhteet: korkeat lämpötilat ja pitkät sadejaksot, joita on seurannut kuuma ja kuiva sää.

Vain viidesosa tartunnan saaneista saa oireita, joten he voivat kantaa sairautta oireettomina. Tauti voi tarttua myös sen varsinaisen esiintymisalueen ulkopuolella, jos hyttynen pistää esiintymisalueelta tullutta, virusta kantavaa ihmistä ja sen jälkeen tervettä henkilöä.

ILMOITUS

Levisi nopeasti Yhdysvalloissa

WHO varoittaa, että tämän kesän olosuhteet ovat voineet laajentaa Länsi-Niilin viruksen esiintymisaluetta. Linnut toimivat viruksen väli-isäntänä.

Virus asettaa myös uusia paineita veripankeille, jotta niihin ei pääse viruksen saastuttamaa verta.

Länsi-Niilin virus tavattiin ensimmäistä kertaa Euroopassa 1950-luvulla. Ennen tätä kesää vakavin epidemia oli Romaniassa 1996–1997.

Yhdysvalloissa on Länsi-Niilin virus levinnyt ripeästi sen jälkeen kun ensimmäinen tapaus havaittiin New Yorkissa vuonna 1999. Todellisia tapauksia arvioidaan olevan paljon enemmän kuin raportoituja. Esimerkiksi vuonna 2009 raportoitiin 720 tapausta, mutta kokonaismääräksi arvioitiin 54 000.

Länsi-Niilin viruksen seurauksena kuolleita on Yhdysvalloissa ollut vuosittain muutamasta kymmenestä lähes kolmeensataan.

Muutkin taudit uhkaavat

Ilmastonmuutoksen uskotaan lisäävän myös useiden muiden tropiikista lähtöisin olevien, virusperäisten sairauksien esiintymistä Euroopassa. Niihin kuuluvat denguekuume, chikungunya ja zika.

Chikungunyaa tavattiin kesällä 2017 Italiassa ja Etelä-Ranskassa, mutta varsinaista epidemiaa siitä ei syntynyt.

Myös punkkien levittämää aivokalvontulehdusta on tänä kesänä tavattu Euroopassa aiempaa enemmän.