Jarno Mela

Vasemmistoliiton kansanedustaja perää myös pidempiaikaisia ratkaisuja Suomen maatalouden kannattavuusongelmiin.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski ehdottaa maatiloille valtion takaamaa lainaa helpottamaan huonoista sadoista kärsineitä viljelijöitä. Myllykosken ehdotuksessa valtio takaisi maatiloille pitkäaikaista lainaa 500 euroa hehtaarilta yhden prosentin korolla. Tämä auttaisi hänen mukaansa tiloja turvaamaan siemenviljan riittävyyden.

– Peräkkäisten katovuosien jälkeen viljelijät ovat pulassa. Monet harkitsevat lopettamista, kun rehu ei riitä karjalle tai siemenvilja on myytävä laskujen maksamiseksi. Kotimainen alkutuotanto on liian arvokas asia menetettäväksi poikkeussäiden takia, Myllykoski sanoo tiedotteessaan.

Myllykoski huomauttaa, että Euroopan unioni on kieltäytynyt antamasta kriisitukea. Näin ollen ratkaisu kriisiin pitää löytää Suomessa. Maataloussektorin mukaan kolmannes tiloista tulisi hyödyntämään lainamuotoista apua.

Myllykoski kaipaa myös pidempiaikaisia ratkaisuja Suomen maatalouden kannattavuusongelmiin.

– Ilmastonmuutoksen myötä poikkeukselliset säät tulevat vain lisääntymään. Ensi kevään vaalien jälkeen tuleekin etsiä ratkaisuja, jotka ovat oikeudenmukaisia, toimivia ja tukevat ilmastonmuutoksen hillitsemistä. Esimerkiksi paikalliseen ravinnekiertoon ja uusiutuvan energian ratkaisuihin pitäisi kannustaa. Satovahinkovakuutukset eivät selvästikään ole toimineet, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen sanoo.

Myllykoski on valmistellut asiasta toimenpidealoitteen, jonka hän jättää hallitukselle eduskunnan syysistuntokauden alussa.