Lehtikuva/Roni Rekomaa

Hallituspuolueiden tavoitteena on, että sosiaali- ja terveysvaliokunta saa mietintönsä valmiiksi syyskuussa.

Hallituspuolueet jyräsivät maanantaina sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, kun se päätti lopettaa asiantuntijakuulemiset niin sote- kuin maakuntauudistuksen osalta. Hallituspuolueet voittivat äänestyksen 10–7.

– Asiantuntijakuulemisia olisi pitänyt jatkaa, sanoi vasemmistoliiton kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen.

Pekosen mukaan esityksiin on tullut runsaasti pykälämuutoksia. Valiokunnan olisi hänen mukaansa pitänyt kuulla ainakin perustuslakiasiantuntijoita vielä.

– Perustuslakivaliokunta on edellyttänyt sosiaali- ja terveysvaliokunnalta huolellista valmistelua. Tämä ei vastaa minun käsitystäni huolellisesta valmistelusta, Pekonen sanoi.

Aikatauluista sopu

Yksimielinen valiokunta sen sijaan oli tulevasta aikataulusta. Syyskuussa valiokunta kokoontuu tiistaista perjantaihin. Maanantait kansanedustajat voivat käyttää työhönsä vaalipiireissään.

ILMOITUS

– Meillä on yhteinen tahtotila siinä, että syyskuussa mietintö saadaan valmiiksi, kommentoi keskustan kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen.

Heikkisen mukaan tavoitteena on saada sote- ja maakuntapaketti eduskunnan äänestykseen marraskuussa.

Valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) muistutti, että valiokunnalla on vielä paljon työtä edessään. Hän ei halunnut ottaa kantaa hallituksen aikataulutavoitteeseen.

– Valiokunta vielä itsekin tarkastelee aikatauluja seuraavassa kokouksessa 3. syyskuuta. Siellä on tarkoitus hieman tarkemmin, millä tavalla aikataulua rytmitetään, hän sanoi toimittajille kokouksen jälkeen.

Kiuru nosti esiin myös sen, että sosiaali- ja terveysvaliokunta joutuu tekemään runsaasti korjauksia esityksiin.

– On muistettava, että perustuslakivaliokunnan lausunto lähtee siitä, että käsittelyssä oleva pohjaesitys on perustuslain vastainen.

Pekonen puolestaan kommentoi aikataulua sanomalla, että ”valiokunnan työ ottaa sen ajan, minkä se ottaa”.

– Aikataulu on todella haastava, hän lisäsi.

Kaikki on vielä auki

Hallituksen tavoittaa on, että maakuntavaalit järjestettäisiin ensi vuoden toukokuussa eurovaalien yhteydessä. Jotta se olisi mahdollista, pitää eduskunnan hyväksyä sote- ja maakuntauudistus hyvissä ajoin ennen joulua.

Koko uudistus voi vielä hyvin kaatua, koska hallituksen enemmistö soten osalta on äärimmäisen niukka. Kokoomuksen riveistä ovat livenneet kokonaan puolueesta eronnut Harry Harkimo sekä Elina Lepomäki, joka on ilmoittanut äänestävänsä uudistusta vastaan.

Eduskuntaan paluun tehnyt Paavo Väyrynen on myös ilmoittanut äänestävänsä uudistusta vastaan.