Jarno Mela

Kaikkien aikojen värikkäin ja hyväntuulisin vasemmistolainen joukko risteili viikonvaihteessa Tallinnaan.

Vasemmistoristeilyväen tunnelmista ja energiasta voi vetää yhden johtopäätöksen: vasemmistoliitolla on loistava mahdollisuus saada vaalivoitto ja kannatus kaskinumeroiseksi ensi vuoden kevään eduskuntavaaleissa.

– Vasemmistoristeily oli parasta! Kiitos kaikille teille jotka olitte mukana, näin mahtava viikonloppu oli paras tapa aloittaa politiikan syksy, hehkuttaa vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson tänään Facebookissa.

Andersson tervetulotoivotuksessa esittämä viesti ottaa ilo irti risteilystä toteutui sataprosenttisesti. Eduskunnan jättävä espoolainen kansanedustaja Kari Uotila fiilistelee ensi kevään vaalivoiton puolesta Facebookissa:

– Upea fiilis Vasemmistoristeilyllä. Täältä ponnistetaan kohti ensi kevään vaalivoittoa. Kannustan kovasti kaikkia ehdokkaaksi, vaikka itse teinkin aika vaikean päätöksen keskittyä muuhun.

Jarno Mela

Raikuvat aplodit vasemmiston ajamalle muutokselle

Vasemmistoliitto julkaisi oman tavoiteohjelmansa ensi vaalikaudelle. Andersson korosti, että tavoiteohjelma ei ole vaaliohjelma eikä siinä aseteta hallitusneuvottelutavoitteita. Nämä molemmat hyväksytään puoluevaltuustossa.

Anderssonin visiointi Suomen politiikan uskottavuuden palauttamisesta ja politiikan muutoksesta sai ihmisilta raikuvat suosionosoitukset useaan otteeseen.

Myös SAK.n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola peräänkuulutti muutosta.

Hän painotti, että työttömiin ja työntekijöihin kohdistuviin leikkauksiin ja heikennyksiin saadaan muutos vain vaihtamalla hallituksen kokoonpano.

Työttömyysturvan leikkaukset ja irtisanomissuojan heikennysuhka ovat syöneet pohjalukemiin ay-liikkeen luottamuksen pääministeri Juha Sipilään (kesk.).

Uusi ilme sai innostuneen vastaanoton

Vasemmistoliitto julkisti risteilyn alla uudistuneen visuaalisen ilmeensä, joka joutui tuoreeltaan eri puolilta maata kerääntyneen joukon testiin. Ilmiselvästi joukko otti uuden ilmeen innostuneesti vastaan.

Valokuvia ja selfieitä otettiin uuden logon edessä. Korvakorujen tekemistä ideoitiin. Uuden väripaletin mahdollistamien väriyhdistelmien käyttöä puolueen paidoissa pohdittiin baaritiskillä. Eräs laivalta poistunut risteilijä oli ehtinyt koristella matkalaukkunsa uuden logon kuvilla matkan aikana.

Jarno Mela

– Pääasiassa on tullut myönteistä palautetta, arvioi Hanna Sarkkinen risteilyn alkutunnelmissa vuorokausi ilmeen julkistamisen jälkeen.

Odotetusti punaisen värin muutos ja vihreän värin puuttuminen herättävät kysymyksiä. Kiitosta oli satanut ensimetreillä etenkin uuden ilmeen käytettävyydestä.

Ei risteilyä ilman sotea ja työelämää

Myös sotesta puhuttiin risteilyllä. Vasemmistoliiton ensimmäinen varapuheenjohtaja Hanna-Sarkkinen hämmästeli sote- ja maakuntauudistusklinikan jälkeen yleisömenestystä. Sunnuntaiaamusta kymmenen aikaan sote- ja maakuntauudistus kiinnosti niin suurta joukkoa risteilijöitä, että tila kävi ahtaaksi.

Vasemmistoliiton kansanedustajien kyselytunnilla selvisi lauantai-iltana, ettei yksikään paikalla olleista puolueen kansanedustajista uskonut sote-uudistuksen menevän läpi eduskunnassa tämän syksyn aikana.

Jarno Mela

Työelämän murroksesta ja sen vaatimasta koulutuksesta käydyssä keskustelussa Teollisuusliiton tutkimuspäällikkö Anu-Hanna Anttila ja vasemmistoliiton koulutuspoliittisen työryhmän puheenjohtaja Niina Jurva vaativat peruskoulutuksen, toisen asteen ja työuran aikaisen koulutuksen turvaamista.

Jyrkkä ei natseille

Vasemmistonuorten Kabineteista kaduille -paneelissa puhutti aktivismi ja verkkoviha. Keskustelemassa olivat Henrik Jaakkola, Yasmin Yusuf ja Brigita Krasniqi.

Sosiaalinen media voi olla suo, johon uppoaa tai se voi olla hyvä aktivismin väline. Ministeri Kai Mykkäsen puheille harva pääsee, mutta sosiaalisessa mediassa voi vaatia vastauksia. Jaakkola pohdiskeli sitä, miten somekampanjaa voisi tehdä pitkäjänteisesti, ettei viesti jää vain hetken eläväksi somekohuksi.

Keskustelijoita turhautti se, että hallituspuolueet eivät kuuntele. Oppositiopuolueet ymmärtävät aktivisteja hallitusta paremmin.

Tolkun ihmiset julistettiin keskustelussa pannaan: keskitien hiljainen enemmistö saattaa antaa tahtomattaan suostumuksen vihapuheen ja rasismin hyväksynnälle.

– Natsien kanssa ei tarvita keskitietä, sanoo Yasmin Yusuf.

Hän peräsi myös median vastuusta vihapuhe- ja rasismikeskustelussa:

– Medialla on suuri vaikutus.

Kantelemusiikki soi kuin kuin rock

Monet yllätti kansanmuusikko Maija Kauhasen vahvat kanteleella esittämät tulkinnat. Kovassa nosteessa oleva taiteilija oli monille risteilijöille uusi tuttavuus. Vahva tulkinta naisiin kohdistuvasta väkivallasta kertovasta laulusta oli vaikuttavaa kuultavaa.

Risteilyllä esiintyivät myös muun muassa Paleface, harmonikkataiteilija ja laulaja Jonna Pirttijoki, näyttelijä ja laulaja Susanna Haavisto sekä säveltäjä ja laulaja Reino Bäckström, joka veti myös pubin täyteen työväenlauluista innostuneita.

Vasemmistoristeilyllä oli tarjolla myös konkreettisia oppeja: Ukulele- koulu opetti soittamaan ja testamenttiklinikka tekemään testamentteja.

Jarno Mela