Lehtikuva/Roni Rekomaa

Sosiaali- ja terveysvaliokunta jäi kesätauolle riitaisissa merkeissä.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta jatkoi tänään eduskunnassa sote-uudistuksen käsittelyä. Tänään valiokunnan asialistalla on muun muassa uudistuksen aikataulumuutokset, joihin liittyy hyvin paljon pykälämuutoksia, kertoi vasemmistoliiton kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen ennen kokouksen alkua.

– Meillä on myöskin kesän aikana tulleita asiantuntijalausuntoja, joita odotettiin heinäkuun ensimmäisellä viikolla mutta ei saatu. Siellä on myös todella paljon muutosehdotuksia.

Pekosen mukaan avoimia isoja kysymyksiä on edelleen paljon. Sen lisäksi aikataulu on myös hyvin tiukka, sillä hallitus haluaa järjestää maakuntavaalit toukokuussa. Sote- ja maakuntalakien pitäisi olla hyväksytty ennen joulua, jotta se olisi mahdollista.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöluonnoksen pitäisi olla valmis syyskuun aikana. Aikataulun toteutumista on Pekosen mukaan hyvin vaikea vielä arvioida. Kun valiokunta saa luonnoksensa valmiiksi, menee se vielä perustuslakivaliokunnan syynättäväksi.

– Perustuslakivaliokunta sen lopulta arvioi. Tässä on huomionarvoista se, onko hallitus tehnyt perustuslakivaliokunnan edellyttämät muutokset. Miten hallitus on tehnyt läksynsä, jää nähtäväksi, Pekonen sanoi ennen kokousta.

Kesätauolle myrskyisissä tunnelmissa

Sosiaali- ja terveysvaliokunta jäi kesätauolle riitaisissa merkeissä. Se huipentui keskustan ja sinisen eduskuntaryhmän edustajan tekemään kanteluun valiokunnan puheenjohtajasta Krista Kiurusta (sd.). Kiurun syytettiin viivyttelevän kokouksia tahallaan.

– Toivon, että valiokunta voi hyvässä yhteishengessä tehdä tämän työn, Pekonen sanoi tänään.