J-Luc/CC-BY-SA-4.0

EU:ssa tehtiin kieltopäätös keväällä.

Kanada ilmoitti keskiviikkona, että kaksi kolmesta tärkeimmästä neonikotinoidista kielletään kaikessa ulkokäytössä vuodesta 2021 alkavan siirtymäkauden aikana. Kolmannen neonikotinoidin ulkokäytön lopettamisesta on ilmoitettu jo aikaisemmin.

Vuonna 2021 alkava siirtymäkausi kestää kolme vuotta.

Neonikotinoidit ovat tuholaismyrkkyjä, joita yhä vahvistuvan tieteellisen näytön perusteella pidetään merkittävänä tekijänä mehiläisyhdyskuntien häviämisessä. Neonikotinoidien uskotaan heikentävän mehiläisiä ja muita pölyttäjiä kuten kimalaisia niin, että ne kestävät heikommin taudinaiheuttajia ja hankalia sääoloja.

EU:ssa astuu voimaan ensi vuonna lähes täyskielto.

Kanadan ympäristönsuojelijat pitävät päätöstä todella merkittävänä, mutta siirtymäaikaa turhan pitkänä.

Euroopan unioni teki huhtikuussa päätöksen neonikotinoidien kieltämisestä lähes kokonaan. Kolmen tärkeimmän neonikotinoidin – imidaklopridin, klotianidiinin ja tiametoksaamin – käyttö on tämän vuoden jälkeen sallittua enää kasvihuoneissa. Joitakin ryhmään kuuluvia aineita kuten tiaklopridia saa edelleen käyttää.

EU:n päätöksen vauhdittamiseksi kerättiin viisi miljoonaa nimeä koonnut EU-kansalaisten adressi.

Kanada ja Yhdysvallat ovat usein koordinoineet vastaavat toimet, mutta nyt Yhdysvallat on liikkumassa päinvastaiseen suuntaan kuin Kanada. Yhdysvaltain luonnonsuojelualueita hallinnoiva virasto ilmoitti toissa viikolla poistavansa neonikotinoidien käyttökiellon kansallispuistoista.