Minna Kallinen

Vasemmistoliiton Mira-Veera Auer rakentaa asukaskapinaa.

Helsingin kaupungin vuokra-asuntojen asukasaktiivi Mira-Veera Auer yllyttää Hekan asukkaita kyseenalaistamaan suunnitteilla olevan vuokrankorotusmallin.

Auer kirjoitti asiasta Uuden Suomen blogissa. Siinä hän vastaa Heka Oy:n toimitusjohtajan Jaana Närön Helsingin Sanomissa 11. elokuuta julkaistuun haastatteluun.

Epäilen vahvasti

Eikö Hekalla ole taulukkoa tehdyistä peruskorjauksista?

Auer ihmettelee Närön väitettä, jonka mukaan Heka olisi arvioinut jokaisen vuokrakohteen kunnon ja varustelun.

– Epäilen Närön tietoja vahvasti, hän toteaa.

Auer on ollut mukana käsittelemässä asiaa asukastoimijoiden ja Hekan yhteisissä kokouksissa.

ILMOITUS

Hänen mukaansa Hekan edustaja totesi, että asukastoimijat ovatkin taho, jonka tulee tarkistaa muutamassa viikossa, ovatko Hekan merkinnät kylpyhuoneista, hisseistä ja peruskorjauksista oikein.

– Kysyin, että eikö Hekalla ole itsellään tietoa, millaisia kylpyhuoneremontteja meidän yksikössämme on tehty tai onko niissä hissit. Eikö Hekalla ole ajantasaista taulukkoa siitä milloin mikäkin talo on peruskorjattu?

Jakomäki kantakaupungin arvoinen

Jakomäen Vasemmiston puheenjohtajana toimiva Auer kertoo, että esimerkiksi Helsingin Jakomäki on uudessa vuokrankorotusmallissa rinnastettu arvoltaan jopa joidenkin kantakaupungin alueiden veroiseksi arvoalueeksi.

Auerin selvityksen mukaan Jakomäen arvoksi oli hinnoiteltu noin 18 euroa neliöltä. Tilastokeskuksen arvotus on 13 euroa neliöltä.

– Tämä on yksi Hekan uudessa vuokranmäärityksessä nyt lukkoon lyötävä asia, joka määrittää jatkossakin, mille tasolle vuokrat asetetaan Jakomäessä. Jakomäessä ei ole sellaista infraa, jonka pitäisi nostaa sen alueellisen markkina-arvon näin korkealle.

Asukkaat aktiivisiksi

Hän kehottaa Hekan normaalista käytännöstä poiketen vaatimaan ensi vuoden talousarvioita asukaskokousten käsiteltäviksi.

– Voidaanko nyt hyväksyä Hekan uusi vuokrankorotusmalli ja voiko se olla oikeudenmukainen ja laillinen myös jatkossa kaikille Hekan asukkaille, kun näin suuria ongelmia on jo pelkästään meidän alueen yksiköissä? hän kysyy.

Hän kehottaa Hekan asukkaita vuokranmääritysmallia, koska mallin takana olevat perustelut ovat hämärän peitossa.