Lehtikuva/Mikko Stig

Eduskuntavaaleihin on enää kahdeksan kuukautta. Europarlamenttivaalit ja maakuntavaalit jäävät väistämättä varjoon. Paine muutokseen Sipilän oikeistolaisen hallituksen jälkeen on suuri.

Näillä näkymin valta vaihtuisi: maassa ei olisi puhdasta oikeistohallitusta vaan palattaisiin vuoden 2011 vaaleja edeltäneeseen tilanteeseen. Tuolloin hallitusvaltaa jakoivat keskusta, kokoomus ja SDP, joista kaksi suurinta istui hallituksessa ja kolmas oli johtava oppositiopuolue.

Nyt hajonneen perussuomalaisten kannatuksen jyrkkä nousu kaksi eduskuntakautta sitten rikkoi pitkään jatkuneen kuvion. Vihreiden Ville Niinistön johtama vihreät näytti nousevan kolmen suurimman rinnalle, jopa keskustan ohi.

Touko Aallon johtama vihreät ei näytä tässä onnistuvan, mutta kannatus asettunee edellisiin eduskuntavaaleihin nähden muutaman prosenttiyksikön suuremmaksi.

Tämän hetken mielipidemittausten mukaan kahden puolueen siiloutuminen kolmesta hallitukseen tulee olemaan takkuista. SDP:n ja muun opposition näkemykset ovat kaukana kokoomuksen ja keskustan nykymenosta.

ILMOITUS

Hallitusasemansa varmistaakseen SDP:lle on tärkeää olla suurin puolue. Puolue on uhannut kaataa tai vähintään muuttaa useita Sipilän hallituksen hankkeita. Niistä vähäisin ei ole sote-uudistus.

SDP:n on vaikea lunastaa lupauksiaan, koska se joutuu neuvottelemaan vähintään yhden nykyisen oikeistohallituspuolueen kanssa. Ei Orpon kokoomuksen eikä Sipilän keskustan ole helppo myöntää virheitään ja perääntyä.

Nykyisten kannatuslukujen valossa puheenjohtaja Antti Rinne on tuleva pääministeri. Rinne joutuu neuvottelemaan jommankumman nykyisen hallituspuolueen kanssa. Toteutuakseen punavihreä hallitus tarvitsi nostetta SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton kannatukseen.

Ennen vaaleja suuretkin siirtymät ovat mahdollisia. Äänestäjät liikkuvat puolueesta toiseen ja jopa kolmanteen aikaisempaa herkemmin. Kannatusluvuissaan lähellä olevien puolueiden järjestys ratkeaa lopullisesti vasta vaalipäivänä.

Parasta mitä puolueet voivat saada aikaan, on innostaa ihmiset äänestämään. Kampanjat ovat lyhentyneet. Entistä tärkeämpää on, miltä politiikka näyttää kansalaisten silmissä eduskunnassa.

Luvassa on kiihkeä politiikan syksy. Suurin taistelu käydään sote-uudistuksesta ja siihen kytketystä maakuntien perustamisesta.

sirpa.puhakka@kansanuutiset.fi


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 20 €/2 kk. Sähköinen digilehti alkaen 4,90 €/ kk.