Lehtikuva/Timo Jaakonaho

Niinistö kertoo järjestäneensä joulukuussa 2015 pidetyn tapaamisen työmarkkinaosapuolten toiveista johtuen.

Presidentti Sauli Niinistö on puuttunut blogissaan tällä viikolla ilmestyneestä Mäntyniemen herra -kirjasta syntyneeseen keskusteluun. Hän kertoo järjestäneensä työmarkkinaosapuolten kanssa keskustelun molemmilta osapuolilta tulleiden toiveiden johdosta.

Niinistö kertoo puhuneensa asiasta pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kanssa. Saatuaan myönteisen kannan asiaan hän kutsui kiky-neuvottelujen osapuolet joulukuussa 2015 Mäntyniemeen. Niinistö kertoo päällimmäisen huolensa olleen riitainen tunnelma, ei niinkään itse kilpailukykysopimus.

Niinistön mukaan tilaisuudessa ei ollut salaamista. Hän vetoaa siihen, että hän suuntasi uudenvuodenpuheessaan viestiä suoraan työmarkkinaosapuolille: ”On hyvä, että työmarkkinoiden keskusteluyhteys on edelleen auki. Kannustan teitä löytämään sovintoa. Hyvä ei ole kevättä riidellen kohdata.”

Niinistö kertoo järjestäneensä työmarkkinaosapuolten kanssa keskustelun molemmilta osapuolilta tulleiden toiveiden johdosta.

Vetoaa uudenvuodenpuheeseen

– Otin puheessa myös suoraan kantaa käynnissä olleeseen talouskeskusteluun: ”Olisi hyvä löytää riittävän yleiset tai jopa yrityskohtaiset sitoumukset siitä, että saatava hyöty tullaan käyttämään puhutun mukaisesti, siis työpaikkojen turvaamiseen.” Puheeni ei tuolloin herättänyt ainuttakaan moitetta sisäpolitiikkaan puuttumisesta, kirjoittaa Niinistö.

Niinistön puhe oli kuitenkin julkinen ja siten eri roolissa kuin tapaamisessa käydyt luottamukselliset keskustelut.

ILMOITUS

Niinistö kiistää myös toimittajien Matti Märttisen ja Lauri Nurmen kirjan pohjalta esitetyt väitteet, että hän on painostanut Fortumia osallistumaan Pyhäjoen ydinvoimahankkeeseen.

– Väite on käsittämätön. Sen tueksi ei ole edes yritetty esittää yhtään faktaa. En ole millään tavalla ollut vaatimassa Fortumia mukaan hankkeeseen, kirjoittaa Niinistö.

Hän viittaa silloisen elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) vastaukseen vasemmistoliiton kansanedustajan Hanna Sarkkisen kirjalliseen kysymykseen seuraavasti: ”Hallitus ei ole painostanut Fortum Oyj:tä lähtemään mukaan Fennovoima-hankkeeseen. Valtioneuvoston jäsenet ja Fortum Oyj:n johto ovat käyneet tästä ajankohtaisesta hankkeesta informoivaa keskustelua.”