Lehtikuva/Roni Rekomaa

Liikenteen päästöt tulee puolittaa vuoteen 2030 mennessä, vasemmistoliiton puheenjohtaja kirjoittaa.

Ilmastonmuutoksesta on tehtävä yksi seuraavien eduskuntavaalien kärkikysymyksistä, kirjoittaa vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kotisivuillaan. Andersson vastaa kirjoituksellaan Ilmastovanhemmat-kansalaisjärjestön eduskuntapuolueiden puheenjohtajille lähettämään avoimeen kirjeeseen.

Andersson toteaa kirjoituksessaan, että Ruotsissa kesän metsäpalot ja helteinen sää nostivat ilmastonmuutoksen torjunnan yhdeksi äänestäjien suurimmista huolenaiheista. Toinen keskustelua Ruotsissa dominoiva aihe on maahanmuutto, joka liittyy olennaisesti ilmastonmuutokseen, Andersson huomauttaa.

”Jos ilmastonmuutoksen torjunnassa epäonnistutaan, tulee vastentahtoisen siirtolaisuuden määrä sekä luonnonvaroista käytävät konfliktit moninkertaistumaan. Siksi onkin niin järjetöntä, että maahanmuuttajia vastustavat poliittiset liikkeet myös ovat samoja, jotka vastustavat kunnianhimoisia toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi sekä kehitysyhteistyötä”, Andersson kirjoittaa.

”Oikeudenmukainen yhteiskunta voi toteutua vain luonnon kantokyvyn rajoissa.”

”Kärjistäen voisi sanoa, että mikään puolue ei Suomessa ole tehnyt niin paljon pakolaisuuden edistämiseksi kuin perussuomalaiset.”

Ensi vaaleista ilmastovaalit

Kirjoituksessaan Andersson sanoo, että ilmastonmuutoksen torjunta on yksi vasemmistoliiton kärkiteemoista seuraavissa eduskuntavaaleissa.

ILMOITUS

”Haluamme omalta osaltamme olla tekemässä seuraavista eduskuntavaaleista ilmastovaalit, koska oikeudenmukainen yhteiskunta voi toteutua vain luonnon kantokyvyn rajoissa.”

Vasemmistoliiton ilmastotavoitteista on luvassa lisätietoa jo ensi viikonloppuna Vasemmistoristeilyllä. Lisää linjauksia on luvassa elokuun loppupuolella eduskuntaryhmän kesäkokouksessa, jossa vasemmistoliitto julkaisee ehdotuksensa kestäväksi verouudistukseksi.

”Haluamme karsia ympäristölle haitallisia verotukia ja suunnata varat koulutukseen, tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Olisimme olleet valmiita karsimaan tukia 200 miljoonan edestä jo parlamentaarisen työryhmän työn yhteydessä, ja näemme, että ensi kaudella tulee tavoitella uudistusta noin 500 miljoonan mittaluokassa”, Andersson kirjoittaa.

Päästövähennystavoitetta nostettava

Jo mainittujen tavoitteiden lisäksi vasemmistoliitto haluaa nostaa Suomen päästövähennystavoitteen 60 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Tämän lisäksi Suomen tulee edistää Euroopan unionin päästövähennyssitoumuksia vastaamaan Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteita.

”Metsien hakkuiden määrät on asetettava kestävälle tasolle lyhyellä ja pitkällä aikavälillä, ja peltomaan hiilimäärää nostettava huomioiden erityisesti turvemaat”, Andersson kirjoittaa.

Autoverotuksen päästöporrastusta tulee vasemmistoliiton mielestä tiukentaa. Lisäksi vasemmistoliitto haluaa lisätä joukkoliikennetukea ja investoida raiteisiin ja raideyhteyksiin, jotta liikenteen päästöt puolittuvat vuoteen 2030 mennessä.

”Kivihiilen ja turpeen polton on loputtava, muuten emme saa hillittyä ilmaston lämpenemistä ja sen pahimpia haittavaikutuksia.”